Förflytta dig till innehållet

Roligare att snacka sig fram på det andra inhemska – Pargas kör med tandemlektioner

Paraisten lukios lektor i svenska, Anne Tuokko, cirkulerar i klassen som för det mesta är rätt självgående under tandem-lektionerna. Foto: Mikael Heinrichs


Klassrummet är så gott som fullt av första årets studerande som sitter parvis (eller i grupper om tre) och samtalar sinsemellan, turvis på svenska och turvis på finska.
Framför sig har de ett häfte med uppgifter, i det här fallet en dialog på finska som de ska översätta muntligt till svenska. Just nu är det de finskspråkiga som får göra grovjobbet, medan det svenskspråkiga paret ger stöd, tips och råd på vägen.
– Vi har redan länge funderat på hur vi skulle kunna samarbeta mera och få in tvåspråkighetsaspekten också i språkundervisningen, säger Anne Tuokko som är lektor i svenska vid Paraisten lukio.
– Vi har tagit modell från Jakobstad och Vasa, där man har tvåspråkiga skolkampus och har använt metoden en längre tid. Förra hösten besökte vi Vasa och bekantade oss med deras samarbetsmodell, berättar Lena Sahakoski som är lektor i finska i PSG.

Fokus på studentskrivningar

I Vasa har man hunnit längre och tagit i bruk metoden i större skala, men i Pargas valde man att skynda långsamt.
– Vårt huvudfokus ligger trots allt i att förbereda våra studerande inför studentexamen, något som blir allt tydligare ju närmare vi kommer studentskrivningarna. Men den här typen av kurs som grundar sig på att man ska våga prata och använda det andra språket passar ypperligt in under de första gymnasiekurserna, säger Sahakoski.
Feedbacken från både elever och föräldrar har varit positiv.

Läraren håller sig i bakgrunden

Lärarnas uppgift är att cirkulera i klassen och hjälpa till då det kniper. Studieparet ska inte fungera som lärare åt varandra, utan det handlar först och främst om att tipsa hur man naturligast uttrycker sig på det andra språket.
– Och råkar de prata om något annat mellan varven än själva uppgiften gör det inget. Huvudsaken är att de pratar sinsemellan och övar upp det andra språket, säger Tuokko.

”Man lär känna varandra”

PSG-studeranden Wilma Westerlund och Paraisten lukio-studeranden Maija Pajula tycker det är roligt att få diskutera och omsätta sina språkkunskaper i praktiken.
– Det här är tredje gången vi har tandem-undervisning och det har fungerat bra. Man bättrar hela tiden på sin finska och dessutom är det fint att få nya vänner som man inte annars skulle ha träffat, säger Westerlund.
– Jag hoppas de här kurserna skulle få en fortsättning, man lär sig mycket och lär sig också känna varandra bättre, säger Pajula.
Tandem-samtalskurser har i Pargas tidigare också ordnats i medborgarinstitutet Kombis regi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter