Förflytta dig till innehållet

Rödbetan är höstens godaste rotfrukt

Rödbetan är en utmärkt rotfrukt till höstens maträtter. De är lättlagade, nyttiga och ger din middag en extra färgklick!
Spiraliserad rödbeta är ett gott alternativ till den vanliga pastan.

Klassiker. Kombinationen av rödbeta och getost fungerar också i pastarätter. Foto: Sofie Sergelius

Klassiker. Kombinationen av rödbeta och getost fungerar också i pastarätter. Foto: Sofie Sergelius


SPAGHETTI MED SPIRALISERAD RÖDBETA OCH GETOST
Kombinationen av rödbeta och getost är en klassiker.
4 portioner
Spiraliserad rödbeta
500 g rödbeta
0,5 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör
2 msk olivolja
50 g grov surdegsbaguette
1 dl färsk timjan
2 st vitlöksklyfta
100 g fullkornsspagetti
100 g bacon
50 g chèvre getost
50 g parmesan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk flytande honung
Så här gör du:
Skala rödbetorna och gör tunna nudlar med hjälp av en grönsakssvarv.
Lägg den svarvade rödbetan på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugn i 225 grader i 20 minuter.
Koka spaghettin i 5 dl vatten i 8 minuter. Dränera och ställ åt sidan.
Skala och finhacka vitlök. Finhacka timjan. Riv baguetten i små bitar.
Värm upp 1 msk olivolja i en stekpanna och tillsätt hälften av timjanen och all vitlök och fräs i 3 minuter. Blanda i det rivna brödet och fräs ytterligare 5 minuter. Häll över i en skål.
Häll 1 msk olivolja i stekpannan och stek bacon knaprigt. Tillsätt resterande timjan och stek i 2 minuter. Blanda i de stekta brödsmulorna i spaghettin och rödbetan.
Riv parmesanen och blanda i pastan. Krydda med salt och peppar.
Portionera upp pastan och toppa med smulad getost och honung. Strö över timjan och servera.
Förrätt. En vegetarisk carpaccio gjord på rödbeta är smakrik, läcker och färggrann. Foto: Sofie Sergelius

Förrätt. En vegetarisk carpaccio gjord på rödbeta är smakrik, läcker och färggrann. Foto: Sofie Sergelius


RÖDBETSCARPACCIO
Ett smarrigt alternativ till carpaccio av kött
2 portioner
250 g rödbeta
25 g pekannötter
0,5 citron
1 msk olivolja
1 msk hasselnötsolja
1 msk flytande honung
1 tsk grov dijonsenap
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
30 g ruccola
Koka rödbetorna på svag värme i cirka 40 minuter tills den är mjuk. Slå av vattnet och låt svalna.
Värm ugnen till 200 grader och rosta pekannötterna i 5 minuter tills de blivit gyllene.
Skala rödbetorna och ta bort en bit från roten och stjälken. Skär sedan rödbetorna i tunna skivor och lägg upp på en tallrik.
Gör dressingen genom att vispa ihop saften från en halv citron med olja, senap och honung. Smaksätt med salt och peppar enligt smak.
Blanda ruccolan med dressingen och lägg på de skivade rödbetorna. Toppa med de rostade hasselnötterna.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *