Förflytta dig till innehållet

Röda Korset ordnar nationell vattenkrisövning – 200 lokala avdelningar deltar i Droppen

Man kopplar vattenslangar på gård

I händelse av vattenkriser kan frivilliga bistå myndigheter exempelvis genom att kartlägga hjälpbehovet och hjälpa till med utdelningen av vatten. Foto: Joonas Brandt / Röda Korset


Varje år sker flera lokala störningar i vattendistributionen. Det är bra om var och en också förbereder sig för en sådan, uppger Röda Korset, som under veckoslutet ordnas den nationella övningen Droppen.
Under beredskapsövningen testas Röda Korsets förmåga att reagera och agera som stöd till myndigheter i händelse av en vattenkris. Den nationella beredskapsövningen ordnas vart tredje år.
– En störning i vattendistributionen rubbar snabbt människans dagsrytm. Om det inte finns någon vattenreserv, måste man snabbt börja fundera på varifrån man kan få vatten och hur man ska bära hem det, säger Leena Kämäräinen, chef för Röda Korsets beredskapsverksamhet i Finland.
I hemmen påverkar en störning livet på många sätt. Det är slut med matlagning, dusch, disk och tvätt samt toalettbesök.
Röda Korets frivilliga i övning

Röda Korsets frivilliga kan exempelvis kartlägga hjälpbehov och hjälpa till med att distribuera rent vatten. Foto: Joonas Brandt / Röda Korset


Röda Korset uppmanar därför människor att förbereda sig på vattenavbrott. Ett så kallat hemförråd kan säkerställa att man har till exempel tillräckligt att dricka och äta hemma.
– Vid behov ordnar myndigheterna vattendistribution, men det vore bra om så många som möjligt kan klara sig själva tills dess. Vattenkriser under de senaste åren har lärt oss att buteljvatten tar snabbt slut i butikerna, säger Kämäräinen.
En första åtgärd är att alltid ha en kanna vatten i kylskåpet. Det lönar sig också att ha rena hinkar med lock, som inte används till annat, för att hämta vatten i. För att minska risken för sjukdomar är det bra att ha handdesinficeringsmedel och engångshandskar hemma.
En störning i vattendistributionen startar lätt rykten och ovisshet.
– Alla borde ta mod till sig och även kontrollera med grannen att allt är i sin ordning samt erbjuda dem hjälp.
Röda Korsets frivilliga kan exempelvis kartlägga hjälpbehov och hjälpa till med att distribuera rent vatten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter