Förflytta dig till innehållet

Röda korset kraftsamlar under Hungerdagarna – insamlingen pågår i tre dagar

Lärarna Joan Keihäs och Katariina Salo skickar ut sina elever på deras första insamlingsuppdrag. Foto: Peter Alexis


– Det är första gången vi gör det här, så det är spännande. Vi ska gå runt och samla in pengar till de som behöver, säger Manda Nyman som går i årskurs 6 på Cygnaeusskolan.
Hon och hennes klasskompisar har precis blivit utrustade med västar och insamlingsbössor och ger sig iväg för att samla in pengar i centrala Åbo.
Elevernas lärare berättar att det är sjätteklassarnas uppdrag varje år att samla in pengar åt Röda korset.
– Det är deras förtroendeuppgift, säger Joan Keihäs.

Skoleleverna ställer upp

Hungerdagsinsamlingen är inne på sitt 38:e år och avslutas på lördag. Annalena Sjöblom som är verksamhetsledare för Röda korset Åbolands distrikt berättar att det under fredagen var cirka 80 medlemmar från de olika lokala avdelningarna och runt 200 skolelever ute och samlade in pengar på olika sätt.
En del avdelningar anordnar exempelvis lunchförsäljning och andra skramlar enbart med insamlingsbössor.
– Folk verkar vara positiva och givmilda. lbland blir det några sura kommentarer, men det har vi inte noterat i år. Det verkar som att folk ser behovet – även i välfärden och hemlandet. Vi hjälper ju även på lokal nivå, berättar hon och tar radhusbranden i Kimito som exempel.
– Där kunde vi hjälpa till de första dagarna innan försäkringsbolag och myndigheterna hann ikapp, fortsätter Annalena Sjöblom.

Pengarna hjälper både här hemma och utomlands

Hon menar att en av fördelarna med den rikstäckande insamlingen är dels att de kraftsamlar ordentligt under ett par dagar, dels att pengarna de får in inte är öronmärkta. På så sätt kan de gå både till att hjälpa dem som precis förlorat sitt hem i en brand – eller de som har råkat ut för en naturkatastrof.
– Nyligen kunde vi stödja tyfonoffren i Filippinerna med 100 000 euro. Annars är Röda korset i Finlands stora grej fältsjukhuset i Bangladesh som hjälper cirka 100 patienter per dag, säger hon.
Röda korset i Åboland skramlar som sagt inte bara med bössor. Under fredagen sålde man bland annat rotmos och limpor i Västanfjärd, ärtsoppa med plättar i Korpo och soppa och limpor i Kimito.

Hilda Helo och Iris Hanski från S:t Olofsskolan deltar i Röda korsets Hungerdagar. Foto: Peter Alexis.


I Åbo har skoleleverna Iris Hanski och Hilda Helo från S:t Olofsskolan hittat ”en helt bra plats” med sina insamlingsbössor på Universitetsgatan.
– Vi har bara varit här i tio minuter men har lyckats få in en del pengar. Det här är något vi gjort med skolan varje år sedan vi gick i femman eller sexan, säger Iris Hanski.
Under förra årets Hungerdagar fick Röda korset i Åboland in 39 000 euro och 2,5 miljon euro i hela Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter