Förflytta dig till innehållet

Röda Korset i Åboland fyller 85 — firar på distans

Carina Holm
skärmdump av tre glada damer
Annalena Sjöblom, Päivi Kuntze och Andrea Södergård vid Röda Korset Åboland, som fyller 85 år i år. Foto: Carina Holm

– En pandemi fanns i våra beredskapsplaner men vi trodde att vi främst skulle bistå hälsovården. Vårt riktigt stora uppdrag under coronavåren blev ändå butikshjälpen, säger Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Röda Korset Åbolandsdistrikt.

Röda Korsets åboländska frivilliga skötte 260 butiksärenden för personer i riskgrupper under våren.

De frivilliga är centrala i distriktets verksamhet, då Röda Korset Åboland i år firar 85 år.

– Det är viktigt att vi hela tiden har levande avdelningar på en ort, så att vi har många utbildade och intresserade frivilliga när det händer något och våra insatser behövs, säger hon.

Coronan har präglat verksamheten i år

Coronan har präglat det pågående verksamhetsåret. Tidigare år har präglats av stora händelser som knivdådet i Åbo, Estoniakatastrofen och flyktingvågen, som har krävt organisationens insatser.

– Eftersom vi är en beredskapsorganisation har vi en särställning i landet och ska ställa upp när det behövs, både i freds- och kristid, säger Annalena Sjöblom.

Röda Korsets katastrofövning i Pargas 1977, i samband med organisationens hundraårsjubileum. Foto: FRK arkiv

Att ge psykiskt stöd blir allt viktigare.

– Fortfarande ringer våra frivilliga i Åbo på stadens begäran till äldre Åbobor för att höra hur de har det under pandemin. Budskapet till de äldre är att de ska fortsätta röra på sig, så att inte allmänkonditionen blir sämre och risken för fallolyckor ökar.

Beredskap och vänner

Under åren i Åboland har Röda Korset bland annat haft ambulansverksamhet, också till sjöss i och med ambulansbåten Caritas.

– Skärgården har medfört sina egna utmaningar. Också i dag har en vi första responsgrupp på Utö, som hjälper tills Gränsbevakningen hinner fram.
Första hjälpen och vänverksamheten är andra betydelsefulla delar av verksamheten.

Sinnenas promenad i Åbo. Under sinnenas promenad upptäcker frivilliga och seniorer näromgivningen tillsammans genom alla sinnen. Foto: FRK Åboland


– Vänverksamheten kom i gång på 1970-talet då byarna avfolkades när många flyttade till städerna och de äldre blev ensamma kvar. Att stöda ensamma äldre är fortfarande aktuellt.

Hon säger att Röda Korsets roll är att identifiera dem som är i störst behov av hjälp i samhället också på lokal nivå.

– Hur når vi dem och kan stöda dem så att de känner sig delaktiga i samhället och blir en del av en gemenskap?

Alla är välkomna med – och alla behövs

Distriktets ordförande Päivi Kuntze betonar att Röda Korset välkomnar alla.
– Varje medlem behövs, oberoende av ålder, utbildning eller tidigare kunskaper. Det finns möjlighet att hjälpa och påverka för var och en. Jag kan till exempel inte ge mig ut i skogen med mina dåliga fötter och leta efter försvunna personer, men jag har ett bra nätverk som kommer till nytta i olika situationer.

Utö första respons-grupp: På Utö finns en första respons-grupp som i samarbete med sjukvårdsdistriktet hjälper öborna. Foto: FRK Åboland

Jubileumsseminariet ordnas som webinar

Alla Röda Kors-medlemmar i Åboland bjuds in till jubileumswebinar den 24 oktober klockan 14–17. Inbjudna gäster är futuristen Niko Herlin och mentala tränaren Christoph Treier.

Träffen hålls via Teams och länk skickas till dem som har anmält sig.

Deltagarna får gärna klä sig festligt till webinariet.

Jubileet till ära har Röda Korset i Åboland också gett ut tidningen ”Framtiden i sikte” till sina medlemmar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *