Förflytta dig till innehållet

Röda Korset: Att donera pengar är det bästa sättet att hjälpa Ukraina

Arkiv/Carina Holm
insamlare med röd rödakors.väst och kantig röd insamlingssparbössa i händerna
Genom att donera pengar till Röda Korset kan man hjälpa ukrainare i nöd.

Finlands Röda Kors uppmanar finländarna att donera pengar i stället för kläder, leksaker och andra varor till de hjälpbehövande i Ukraina.

Genom sina lokala samarbetspartners, Ukrainas Röda Kors, myndigheter och ministerier, fördelas pengarna till mindre bemedlade personer och krigsveteraner som ett slags socialbidrag, säger Marko Korhonen som är chef för den internationella katastrofhjälpen i Finland.

– Det rör sig om cirka 200 euro som betalas ut en gång i månaden till personer som har registrerat sig som hjälpbehövande. Det kan till exempel vara familjer som har inkvarterat interna flyktingar och som behöver ekonomisk hjälp för att betala elräkningar och nödvändiga inköp.

Penningdonationerna kan också användas till att köpa kaminer, värmeaggregat och generatorer, föremål som det råder stor brist på i vinter.

Trots kriget finns det både livsmedel och andra varor i butikerna, men priserna har stigit samtidigt som många ukrainare lever under fattigdomsgränsen, säger Korhonen.

– Att donera pengar är därför ett konkret sätt att hjälpa.

Finländare som kanske inte har råd att bidra med ekonomisk hjälp, men som ändå vill göra något gott kan till exempel delta i Röda Korsets frivilligarbete i Finland och fungera som stödpersoner för de ukrainska flyktingarna.

Man kan också vara i kontakt med en flyktingförläggning och föra dit kläder eller leksaker, säger Korhonen.

– Men där kan man inte öronmärka föremålen för ukrainare utan de fördelas mellan alla invånare.

Några organisationer genom vilka man kan donera pengar

  • Röda Korset
  • Unicef
  • Rädda Barnen
  • Plan International
  • World Vision
  • Kyrkans utlandshjälp
  • Amnesty International

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter