Förflytta dig till innehållet

Robot bokar tid för coronavaccinering åt Åboborna – först ut är 78-åringarna

Kim Lund
Folk väntar på vaccinering
Mässcentret är platsen för coronavaccineringar i Åbo. Foto: Kim Lund

Från och med den här veckan är det en robot som skickar textmeddelande åt Åboborna med tider för coronavaccinering.

Roboten betar av en åldersklass i taget, börjande med 78-åringar. Tiderna fördelas under de kommande veckorna. Antalet vaccinationstider beror på hur mycket vaccin det finns att tillgå.

– Tidigare i veckan öppnade bokningarna per telefon och digitalt för 79-åringar. Vi utvecklar hela tiden nya metoder, så att invånarna har lätt att få en tid bokad, säger ansvarige smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.

Textmeddelandet sänds till det telefonnummer som invånaren har sparad i Åbo stads patientsystem.

Staden påpekar att den aldrig frågar efter personbeteckningar, nätbankskoder eller pin-koder. Om det kommer sådana textmeddelanden är det frågan om blufförsök.

Om den erbjudna tiden är lämplig är det bara att infinna sig i mässcentret vid utsatt tid, om tiden inte passar går den att boka om.

Det görs antingen digitalt eller genom att ringa 02 266 0159 där man med röstmeddelande meddelar namn, födelsetid och vaccineringstiden man vill inhibera. Telefontjänsten fungerar dygnet runt.

En ny tid bokas via samma telefonnummer eller via www.turku.fi/koronarokotus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter