Förflytta dig till innehållet

Risk för att blågröna alger blommar kraftigt i sommar — varmt och soligt väder ökar risken

Blågröna alger

Blågröna alger.

Blågröna alger på Sarfsalö i Östra Nyland sommaren 2018. Foto: Johannes Nystén


Finlands miljöcentral bedömer att risken för kraftig blomning av blågröna alger är hög.
De värst drabbade områdena väntas bli Finska viken och den norra delen av Östersjöns huvudbassäng. I skärgårdshavet är risken betydande, i sydöstra Bottenhavet måttlig och i övriga Bottenhavet och Bottenviken är den låg.

Det skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Värme och sol ökar risken

Ifall sommaren blir varm och solig är risken för kraftig algblomning högre eftersom blågröna alger trivs i sådana väderförhållanden.
Näringsnivån i vattnet är ungefär samma i år som i fjol, men den ger endast en uppskattning av läget. Det är alltså vädret som avgör hur de blågröna algerna växer. Varmt vatten och rikligt med solsken ger algerna perfekta växtförhållanden.
– Den riskprognos som ges i början av juni kan ge bra information om områden med potentiell algblomning, men det är ändå bra att följa med det faktiska algläget med hjälp av veckorapporter och med egna ögon, säger gruppchef Harri Kuosa på Finlands miljöcentral.
Förra sommaren bedömdes risken för blågrön algblomning vara liten men värmeböljan gav upphov till den värsta algblomningen på flera år.
Blågröna alger blommar som kraftigaste under slutet av juli och början av augusti.Alger är giftiga och därför ska man undvika att bada när det finns rikligt med blågröna alger. Algerna kan också irritera huden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter