Förflytta dig till innehållet

Risk att Kimitoöns Rekoring somnar in – "postfack" eller flexiblare tider kunde vara lösningen

Reko ger chans till möte utan mellanhänder. Vuokko Nuorteva säljer bröd som Bert Rudels har beställt på förhand. I övrigt är torget i Dalsbruk tomt, men ibland har här varit 20 Reko-leverantörer. Foto: Monica Sandberg


Kimitoöns Rekoring – som efter några avsomnade år kom i gång igen i påskas – håller på att somna in igen. Konceptet, med en träff per månad då producenter levererar på förhand beställda varor direkt till sina kunder, behöver kanske förnyas.
– Vi ska nog hitta ett koncept som passar ön. Här är ju relativt stora avstånd och utspridd befolkning så det passar kanske inte alla att komma till Dalsbruk eller Kimito ett visst klockslag.
Det säger Jonas Bergström som med Stella Törnroth leder mathantverksprojektet KulTa. Det som byter ägare vid Reko-träffarna är ofta just mathantverk.
– Det borde kanske finnas någon form av ”postfack” där man kunde avlämna och hämta varorna mer flexibelt. Men det finns också en lagstiftning som reglerar Reko-verksamheten. Vi har kontakt med Tomas Snellman som tog Reko-idén till Finland så ska se vilka idéer det finnas att bolla vidare med, säger Bergström.

Om du har tio syltburkar…

– Också hantverk har godkänts i vår Rekoring och nu inför jul kunde det väl vara läge att sälja egenhändigt gjort julpynt och annat som har med jul och lillajul att göra, säger Solveig Friberg som administrerar Rekoringens Facebookgrupp för Kimitoön.
Hon hoppas Reko-idén överlever eftersom den gör det möjligt för dem med små volymer att sälja direkt till kunderna.
– Om jag har tio syltburkar så lönar det sig inte för mig att skaffa återförsäljare. Om jag har tio syltburkar bara ibland så lönar det sig än mindre. Reko fungerarbra för dem som har små volymer eller oregelbundet något att sälja. Om man till exempel har bakat mycket eller tycker om att laga mat så kanske man vill sälja någon gång men inte varje månad.

Över tusen medlemmar

Också brännved har sålts vid öns Reko-träffar, och det har godkänts att en och samma person har två-tre producenters varor med sig.
Producenter utifrån har varit med, till exempel från Pemar.
I somras var antalet producenter omkring 20 som mest.  Antalet medlemmar i öns Rekoring är 1 256.

Svårt att hinna

Vid oktober månads Reko-träff i Dalsbruk i går var bara en producent på plats, nämligen Vuokko Nuorteva som levererade hembakt bröd till några kunder som hade förhandsbeställt.
– Behändigt och bra, vi har köpt rätt mycket via Rekoringen. Men om man inte är på Facebook så är det svårt att veta plats och tid, sade första kunden, Bert Rudels.
Marianne Jokinen och Gunilla Åkerberg uppskattar också Rekoringen men säger båda att de har svårt att hinna på den angivna tiden. Lite flexiblare tid för att hämta varorna skulle säkert uppskattas av många.

Fr.v. Pirkko-Liisa Topelius, Vuokko Nuorteva, Marianne Jokinen, Gunilla Åkerberg och Jouko J Jokinen hoppas att Reko fortsätter på Kimitoön. Foto: Monica Sandberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *