Förflytta dig till innehållet

Rikssvenska Erika sommarjobbar i Nagu – utforskar sitt finska ursprung i svensk tv-serie

Tuuli Meriläinen
Ung kvinna med sin pappa och en motorcykel
Ari Pekka Sinervä hoppade på motorcykeln och körde från Sverige för att hälsa på sin dotter Erika i Nagu och delta i tv-inspelningen. Han har också besökt sina gamla hemknutar i Åbo.

Erika Sinervä från Trollhättan inledde sitt sommarjobb på Oak Tree Café & B&B i juni och under en månads tid ska hon hjälpa till med diverse sysslor i kaféet och värdshuset.

Men det är inte bara jobbet som fört henne till Nagu.

Denna vecka har arbetet fått många avbrott då ett produktionsteam från Delta Studios i Sverige anlänt till platsen för att spela in ett av avsnitten i den kommande tv-serien ”Kesäduuni” (Sommarjobb i Finland) där Erika är en av fyra rikssvenskar som ska utforska sitt finska ursprung och lära sig mer om Finland.

– Idag har jag bland annat paddlat SUP-bräda med min arbetskompis Milla och det blev ganska vilt, säger en glad men trött Erika om den långa dagen framför kameran som nu dessutom förlängs med en intervju då det redan blivit kväll.

”Jag talar mycket”

Erika har spenderat väldigt lite tid i Finland tidigare och har inte så mycket kontakt med de släktingar som finns här. Hon talar inte heller någon finska, även om hon nu blivit intresserad av att lära sig lite.

– Eftersom jag har finskt efternamn så påminns jag hela tiden om mina rötter, och nu är jag här för att utforska dem.

– Jag känner mig finsk även om det är svårt att sätta ord på hur finsk jag känner mig, men jag kan inte relatera till den “stereotypiska” finnen. Jag talar mycket, jag gillar inte att basta och går inte omkring med kniv, säger Erika skämtsamt men tillägger att tiden här slagit hål på många av de stereotypier gällande finnar som hon haft.

– Till exempel den myt att finnarna skulle vara väldigt inåtvända och tysta – de flesta är mycket öppna då man talat en stund.

Fyra personer runt en motorcykelTuuli Meriläinen
Erika Sinervä är en av huvudpersonerna i den tv-serie som Delta Studios producerar för SVT. På bilden från vänster fotograf Erik Åhman från Vasa, Ari Pekka Sinervä, Erika Sinervä och inslagsproducent Dan Görgü.

Pappa på besök

Länken till Finland för Erika är hennes pappa Ari Pekka Sinervä. För någon dag sedan hoppade han på motorcykeln i Vänersborg och körde till Nagu för att hälsa på Erika.

Ari Pekka är ursprungligen från Nummisbacken i Åbo och han flyttade till Sverige 1986 då han var 19 år.

– Jag flyttade till Trollhättan för att förtjäna pengar till en bil som jag sedan skulle ta hem och sälja efter två år, säger Ari Pekka som aldrig tog bilen till Finland.

Han blev kvar i Sverige och arbetade med att köra lastbil, sammanlagt över fyra miljoner kilometer. Nu heter arbetsplatsen Bike Trollhättan Ab där han bland annat säljer och levererar motorcyklar och fyrhjulingar.

– Åbo har ändrat så otroligt mycket och alla luckor som fanns i staden är borta. Där det var en lergrop finns nu ett spahotell, och Kakolabacken går inte alls att känna igen, säger Ari Pekka som numera främst har kontakt med sin morbror som han säger varit som en extra far för honom i Finland.

En av de två personer som denna vecka dirigerat Erika bakom kameran är Inslagsproducenten Dan Görgü som också varit med och skapat konceptet för tv-serien. Med sig har han fotografen Erik Åhman från Vasa.

– Programidén kom till under koronatiden, och en av dem som deltagit i arbetet är Liina Johansson med rötter på Jurmo. Det var en lång castingprocess där vi sökte unga människor med så stor diversitet som möjligt och med geografisk spridning. Sedan sökte de sommarjobb i Finland och där fick de hjälp bland annat av Nordjobb, säger Dan.

Fått en punkt i Finland

Dan som också talar finska har sina rötter i Finland på sin mammas sida och har därför kunnat leva sig in i de frågor han ställt Erika. Bland annat har Erika fått svara på frågor om stereotypier och bland annat vilka drag hos finnarna Erika kan identifiera sig med. Ett typiskt finskt drag säger sig Erika ha.

– Jag är mycket rak på sak och gillar tydlig kommunikation. Jag går inte så mycket i cirklar då jag talar och det kan lätt uppfattas som lite hårt, säger Erika.

Även om tiden i Finland är både lärorik och rolig har Erika sitt liv och sitt fasta jobb i Sverige. Några planer på att en dag flytta hit har hon inte.

– Men jag hade en otrolig tur som fick komma och jobba hos Eliisa Kellberg och Tero Turunen, när jag kom hit var det som att komma hem. Jag trivs jättebra här och hit kommer jag att åka tillbaka för att hälsa på, också på min kollega Milla från Pargas som jag jobbat med här på Oak Tree, säger Erika.

– Nu har jag faktiskt fått en punkt i Finland där jag känner att jag hör hemma.

Stadsdelen Nummis korrigerad till Nummisbacken 16.7 kl 9.55

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter