Förflytta dig till innehållet

Riksdagsledamöter och företagare är överens — entimmeståget har högsta prioritet i landskapet

Tove Hagman och Sandra Bergqvist. Foto: J-O Edberg


Det var eniga stämmor när företagarna i Egentliga Finland, representanter för landskapsförbundet och regionens riksdagsledamöter träffades i Åbo på måndagen för att utbyta information och knyta kontakter.
När det gäller bevakandet av regionens intressen under den kommande mandatperioden tycks företagarna och riksdagsledamöterna vara inne på samma linje.
De flesta är överens om att entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors har högsta prioritet när de gäller kommande satsningar i landskapet.
På följande plats kommer startandet av en ingenjörsutbildning i Åbo följt att flexiblare regler för att underlätta företagandet.
Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) från Pargas instämmer i prioriteringarna.
– Egentliga Finland behöver entimmeståget, och Åbo behöver ingenjörsutbildningen med tanke på regionens marinkluster, säger hon.
Bergqvist vill också jobba för en reform av familjeledigheten så att man inom familjen kan dela på ledigheten på ett flexiblare sätt.
– Det här gör det lättare för småbarnsfamiljer att vara företagare, säger hon.
Hon vill också att det ska bli lättare för småföretagare att jobba året runt i skärgården.
– Och man borde luckra upp bestämmelserna så att också mångsysslarna klarar sig bättre. Det måste bli lättare att byta från företagare till löntagare eller tvärtom, säger hon.

Hanna Munter vd i Egentliga Finlands företagare, riksdagsledamot Anne-Mari Virolainen och direktör Janne Virtanen från landskapsförbundet i diskussion under träffen i Åbo. Foto: J-O Edberg


Alla riksdagsledamöter har fått en egen kontaktperson bland företagarna för att underlätta intressebevakningen.
Bergqvists kontaktperson är Tove Hagström, ordförande i Väståbolands företagarförening.
– Det känns jättebra. Vi är båda från Nagu och känner varandra från tidigare, säger Bergqvist.
Tove Hagström instämmer.
– Jag ser fram emot den här kontakten. Vi har gemensamma åsikter i många frågor när det gäller utvecklandet av näringslivet i skärgården.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter