Förflytta dig till innehållet

Riksdagsledamot Ano Turtiainen sparkas ur Sannfinländarna

Matti Matikainen/Sannfinländarna
man med glasögon.
Ano Turtiainen.

Riksdagsledamot Ano Turtiainen har sparkats ur Sannfinländarna.

Turtiainen bekräftar själv uppgiften på Facebook. Han skriver att han för en dryg vecka sedan fick veta att partistyrelsen ska ta ställning till om han får fortsätta i partiet eller inte.

Stormen kring Turtiainen fick sin början i somras då han på Twitter publicerade en bild på amerikanska George Floyd.

Turtiainens inlägg bestod av en bild på Floyd där han låg nertryckt på marken av en polis. Hans ansikte hade färgats ljusrött eftersom polisen pressade sitt knä så hårt mot hans nacke.

Bilden hade försetts med texten ”Pink Floyd”. Utöver det ställde Turtiainen i inlägget frågan: ”Har ni noterat att mer ’jämlikhet’ i ett välfärdsområde leder till mer härjande?”.

Efter händelsen sparkades Turtiainen ur partiets riksdagsgrupp och han grundade då en egen riksdagsgrupp.

Arbetet i riksdagen fortsätter som normalt

Partistyrelsens beslut om att sparka Turtiainen ur hela partiet kom på fredagen.

Turtiainen skriver på Facebook att han nu är fri och att hans arbete i riksdagen fortsätter som hittills, alltså jobbar han vidare med sin egen riksdagsgrupp.

”Inom riksdagen har redan länge pratats om att flytta kommunalvalet. I det här läget önskar jag verkligen att så sker, så att alla som planerar att ställa upp för Sannfinländarna ännu hinner fundera flera gånger om partiet verkligen är ett rätt och ärligt parti för dem”, skriver Turtiainen på Facebook.

Turtiainen blev invald i riksdagen 2019.

SPT har inte lyckats nå partiordförande Jussi Halla-aho för en kommentar. Iltalehti var först med nyheten om att Turtiainen måste lämna partiet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter