Förflytta dig till innehållet

Riksdagskandidat JO-anmälde omsorgsdirektör i Åbo

Jaakko Lindfors, i förgrunden till vänster, har JO-anmält omsorgsdirektören Riitta Liuksa. ÅU-foto


Jaakko Lindfors, Vänsterförbundets suppleant i stadsstyrelsen i Åbo och kandidat i riksdagsvalet, har anmält stadens omsorgsdirektör Riitta Liuksa till riksdagens justitieombudsman.
Lindfors motiverar anmälan med att Liuksa i mars vägrat att lämna ut uppgifter till stadsstyrelsen om misstänkta fall om vanvård på serviceboenden och inom hemvården.
Lindfors vände sig till Regionförvaltningsverket, som utreder fallen, som också lämnade ut uppgifterna. Först efter det gick staden ut med uppgifterna.
Liuksa har motiverat stadens motvillighet med att ett offentliggörande av uppgifterna kunde påverka övervakningsprocessen, och att det skulle leda till missvisande nyhetsrubriker.
Lindfors skriver till JO att Liuksas agerande inte har laglig grund och att hon heller inte motiverat hemlighållandet med hänvisning till lagen. Eftersom uppgifterna varit offentliga har Liuksa inte uppfyllt sin tjänsteplikt, menar Lindfors.
LÄS OCKSÅ: 15 misstänkta fall av missförhållanden inom vården i Åbo
Jaakko Lindfors misstänker att Lauri Kattelus hotar pressfriheten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter