Förflytta dig till innehållet

Rikligt nyhetsutbud på svenska från morgon till kväll

Åbo Underrättelsers logo

I en insändare i Åbo Underrättelser 30.1.2021 skriver Förbundet Svenska Seniorer i Finland att förbundet önskar att Yle skulle visa tv-nyheter på svenska om morgnarna. Förbundet skriver också att man påtalat det här redan år 2018 utan att få svar. Vi på Svenska Yle eftersträvar alltid att vara lyhörda inför publikens respons, den är mycket viktig för oss, och vi beklagar att svaret uteblivit.

Just nu finns inga planer på att återinföra regelbundna svenskspråkiga tv-nyheter på morgonen. Svenska Yles publikundersökningar visar att den stora finlandssvenska publiken lyssnar på radio om morgnarna. Därför fattade vi för några år sedan beslut om att satsa på att ha ett rikt innehåll i radio på morgonen och en gedigen tv-sändning i form av TV-nytt på kvällen. Om det händer något stort i nyhetsväg har vi utöver det möjlighet att sända extrainsatta nyhetssändningar på Yle Fem.

Det här kan vara en klen tröst för den som vill ta del av nyheter på svenska på morgonen just på tv och detta beklagar vi. Vi hoppas ändå att alla i vår publik hittar fram till det rikliga utbud av nyheter som Svenska Yle erbjuder i andra kanaler och på webben om morgnarna.

Vi har en nyhets- och aktualitetsmorgon med både regionalt innehåll och riksinnehåll i Yle Vega från klockan 6.30 varje dag. Den första nyhetssändningen i Vega är klockan 6 på morgon, de regionala nyheterna sänds på halvslag och riksnyheter hela timmar. För de grupper som har svårt att ta till sig allmänspråket i radio, tv och på webben erbjuder vi också Nyheter på lätt svenska varje vardag klockan 11.30 i Yle Vega och på Yle Arenan. Tanken är att den som lyssnar på enbart den här sändningen under dagen ska få en god inblick i vad som är på gång.

På webben är vi också igång från tidig morgon till sena kvällen, med kontinuerlig nyhetsuppdatering.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Rikligt nyhetsutbud på svenska från morgon till kväll

 1. johan sundqvist skrev

  Kan inte bli att forsätta angående svenska språket, tar nu ett exempel från Yles SVENSKA hemsida, lediga jobb att ansöka inom Yle. Sökes: Data Engineer, Asiakasdata, ansökningstid 28.01- 14.02. 2021, bra så att ansökningstiden är på svenska, men. men när man loggar in sig på nämnda platsannons så är allt på finska angående kriterier för nämnda jobb. Samma sak gäller alla andra platsannonser som Yle bjuder ut. Kyllä kirvellä olisi töitä, ett gammalt ordspråk, Men som jag skrev tidigare, hela Yle respekterar inte språklagen, tar inte hänsyn till oss svensk språkiga, men skatt skall vi nog betala till Yle, oberoende om man får service eller inte.
  Johan Sundqvist
  Dragsfjärd

 2. johan sundqvist skrev

  Lyhörda har ni inte varit de senaste åren inomYLE angående att få information på svenska, jag antar att språklagen inte gäller YLE. Vilket skitprat, hitta riktiga utbuden av nyheter som svenska YLE erbjuder i andra kanaler och på webben. Är ni där inom YLE så naiva och tror att alla behärskar det här, mycket många åldringar har inte en dator, eller behärskar en dator. Går vidare till programmet, Efter nio, som kom ut i Yle 01.02, repris idag, ett program som är uppskattat av oss Finlands svenskar. Varför i herrans namn lägger man inte in en svensk text när man gör intervjuer på finska. När vår statsminister blev intervjuad i Efter nio gav hon viktiga uppgifter angående hur Corona läget är och hur det kan bli om läget förvärras. Kom inte ni där inom YLE och säga, nog är det bara att söka fram i din tv, en text som översätter till ditt eget modersspråk. Om ni tror på det här så är ni ännu naivare än jag har trott, försök få en åldring på tex 70+ att hitta den knapp och kunna använda den. Som jag skrev i början, YLE respekterar inte språklagen.
  Johan Sundqvist
  Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter