Förflytta dig till innehållet

Reviderad förordning om energicertifikat sänds på remiss

Miljöministeriet ber om utlåtanden om ett utkast till ny förordning om energicertifikat.

Den tidigare förordningen uppdateras så att den motsvarar bestämmelserna om nära-nollenergibyggnader, som träder i kraft i början av nästa år.

Det föreslås ändringar i terminologin och beräkningsreglerna i förordningen om energicertifikat, liksom även i det sätt byggnaderna indelas i energiprestandaklasser.

Energicertifikatens klassificering uppmuntrar till att bygga i energiprestandaklass A.

– Genom reformen vill vi uppmuntra till byggande som är ännu mer energieffektivt än det som anges i bestämmelserna. En ny byggnad kan i energicertifikatet placeras i energiprestandaklass A på mer kostnadseffektiva premisser än tidigare. En ny byggnad som uppfyller kraven för en nära-nollenergibyggnad ska i fortsättningen kunna placeras i klass B i stället för i klass C, säger miljörådet Maarit Haakana vid miljöministeriet.

Syftet är att i den nya förordningen ytterligare förtydliga de olika roller som dels energicertifikaten och dels energiföreskrifterna vid nybyggnad har, konstaterar ministeriet.

Energicertifikaten klassificerar byggnaderna enligt energiprestanda och möjliggör jämförelse av olika byggnader, men visar inte hur byggkraven uppfylls.

I det förslag som sänts på remiss riktas också rekommendationerna för energibesparing in på omfattande reparationer och andra reparationer. Detta tillägg beror på den formella underrättelse som Europeiska kommissionen gav Finland sommaren 2016.

Gamla certifikat behöver inte förnyas

Om byggnaden redan har ett giltigt energicertifikat, behöver ett nytt certifikat inte skaffas för försäljning eller uthyrning förrän certifikatet, som är i kraft i 10 år, upphör att gälla.

Bostadsbolag och ägare till byggnader kan om de vill trots allt skaffa ett certifikat som upprättats enligt de nya bestämmelserna.

Den förordning om energicertifikat som nu sänts på remiss avses träda i kraft vid ingången av 2018. Riksdagen behandlar just nu den ändring av lagen om energicertifikat för byggnader som ligger till grund för förordningen.

Utlåtanden om utkastet till förordning om energicertifikat kan lämnas in via tjänsten utlåtande.fi fram till den 27 oktober 2017.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter