Förflytta dig till innehållet

Resobo tar över damlandslaget som ordinarie – siktet inställt på EM-slutspelet 2025

Arkiv/Sebastian Backman
Marko Saloranta tar från och med den 1 januari 2023 över som ordinarie chefstränare för Finlands damlandslag i fotboll.

Resobon Marko Saloranta, 50, som tog över som t.f. chefstränare för damlandslaget i fotboll efter Anna Signeul som slutade på posten efter EM-slutspelet i somras tar nu över tränarskapet permanent.

Avtalet sträcker sig över Nations League-matcherna och EM-kvalet åren 2023–2024 samt har en option som sträcker sig över ett eventuellt EM-slutspel sommaren 2025.

– Självklart är jag lättad. Vi är i slutet av kalenderåret och efter lägret i november har det florerat en hel del spekulationer om vad som kommer att ske nästa år. Det känns bra att veta vad som komma skall, säger Saloranta på Bollförbundets webbplats.

– Samtidigt är jag full av iver. Vi hade en bra landslagssamling i Spanien och kan nu bygga vidare på det.

Jobbet lockade också utländska tränare

Jobbet som damlandslagstränare intresserade också utanför landets gränser, men enligt Bollförbundets ordförande Ari Lahti övertygade Saloranta i den sista intervjuomgången.

– Den nya tränaren står inför en generationsväxling i truppen, då flera av de mer erfarna spelarna har meddelat att det lägger av. Saloranta är utan tvekan den som känner de finländska spelarna bäst, eftersom han tränat dem både i junior- och damlandslag tidigare. Det betyder att processen löper snabbare, säger Lahti.

Tränarkarriären började på allvar i SC Raisio för 20 år sedan

Saloranta inledde sin spelarkarriär i Raision Palloseura och gick 1993 till Maskun Palloseura, där han hann spela 324 tävlingsmatcher i Tvåan och Finlands cup. Han tog sina första steg som tränare redan i Masku, men den egentliga tränarkarriären inleddes 2002 då han tog över SC Raisios damlag.

Saloranta har senare tränat också FC Honkas damer framgångsrikt med tre FM-guld (2006, 2007 och 2008) i prisskåpet. Från den truppen finns fortfarande Pargas IF-fostrade mittbacken Anna Westerlund och målvakten Tinja-Riikka Korpela med i damlandslaget.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter