Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Resebyrån Thomas Cook har gått i konkurs — alla måndagens flyg inställda

Människor som står framför en skärm med uppgifter om flygtider på en flygplats.

Helsingfors-Vanda flygplats, terminal 2. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Den brittiska resebyrån meddelade om konkursen tidigt på måndag morgon. Upp till 3 400 finländska resenärer som har köpt sina resor av det finska dotterbolaget Tjäreborg påverkas.

Efter söndagens extrainkallade krismöte tillsammans med aktieägare och fordringsägare blev konkursen ett faktum, meddelar resebolaget Thomas Cook och den brittiska luftfartsmyndigheten CAA (Civil Aviation Authority) tidigt på måndag morgon.
— Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits, skriver företaget på sin hemsida.
Peter Fankhauser, bolagets vd, ber om ursäkt till alla företagets kunder, tusentals anställda och samarbetspartners.
— Jag och resten av styrelsen beklagar djupt att vi inte lyckades, säger han.

Finländska resenärer påverkas

Thomas Cook äger även den finska resebyrån Tjäreborg som också påverkas av konkursen. Tjäreborg har ännu inte kommenterat händelsen. Det uppskattas att ungefär 3 400 resenärer befinner sig på resa på olika håll i världen.
Jessica Virtanen, produktchef på Tjäreborg, har tidigare sagt till SPT att resenärerna tas om hand om moderbolaget går i konkurs.
— Förstås tar vi hand om dem och ser till att de kommer tryggt hem.
Det 178-åriga företaget Thomas Cook är en av världens största resebyråer. Bolaget har för tillfället cirka 600 000 kunder utomlands. Nu inleds ett massivt samarbete med andra resebyråer, flyg- och försäkringsbolag världen över för att få hem de strandsatta resenärerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter