Förflytta dig till innehållet

Resandet kommer inte längre att ses som en självklarhet


Jag tittar ut genom fönstret och ser att naturen visar sina första tecken på att sommaren äntligen är här. Man kunde lätt missta sig och tro att det handlar om en helt vanlig början på sommarsäsongen.
Men det är verkligen allt annat än en normal start på sommaren, speciellt när vi pratar om turistsäsongens början i Åboregionen. Covid-19 satte totalstopp på resandet världen runt och idag befinner vi oss i en situation olikt något tidigare. Många frågetecken men få svar känns det som.
Men trots att vi befinner oss i en mycket utmanande situation vill jag ändå tro på en framgångsrik framtid inom turismen i Åboregionen och skärgården. Det kan vi åstadkomma tillsammans och genom att agera på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
Nu när restriktionerna gradvis lättas till är det viktigt att vi alla kommer ihåg att stöda våra lokala företag så gott det går, så att de finns här även i framtiden för de inhemska och utländska besökarna.
När har du njutit av en hemester senast? Din egen hemort med omnejd har ofta förvånansvärt mycket intressant att erbjuda och sådant som du tidigare inte har upptäckt. Nu inför sommarsäsongen vill jag också påminna om att vårt eget fosterland har fantastiska ställen att uppleva.
Om utländska resenärer anser Finland vara ett attraktivt resmål så varför skulle det inte vara det även för oss finländare? Kanske du i framtiden också kunde tänka dig byta ut en utav dina utlandsresor till en i hemlandet. Det är värt att tänka på och att resa inom Finland är dessutom ett ansvarsfullt och hållbart val.
Intresset för resandet har knappast försvunnit någonstans under coronaepidemin och efter att många har blivit tvungna att stanna hemma flera månader kan det till och med resultera i en allt större efterfrågan på att resa. Men frågan är, efterfrågan på vilken typ av resor? Runtom världen verkar många vara eniga om att coronakrisen kommer att påverka resenärernas attityder och värderingar.
Krisen har tvingat oss alla att stanna upp och fundera på vad som är viktigt. Att överhuvudtaget ha möjligheten till att resa är troligtvis något som man inte längre kommer att ta förgivet, utan något som man uppskattar och därför lägger mer fokus på hur och vart man reser.
Man vill resa tillsammans med sina nära och kära, göra det på ett tryggt sätt och resa till natursköna destinationer som inte är fullpackade med en massa andra turister. Kanske det resulterar i allt mer meningsfulla resor och hållbara val. I sådana fall är hållbara destinationers tid nu.
Det faktum att Finland för tredje året i rad är världens lyckligaste land bör definitivt ses som en konkurrensfördel även inom turismbranschen. Efter en kris som denna, tror jag att många utländska resenärer är i behov av lite positivitet och lycka och då har vi en ypperlig chans att erbjuda dessa resenärer upplevelser kopplande till det som gör oss lyckliga och ge dem möjligheten att prova på det finska livet.
Åbo och skärgårdsområdet är fylld av underbara smultronställen, vi har gott om utrymme, fantastiska upplevelser kopplade till naturen och välmående och utöver det anses Finland vara en trygg destination.
Allt detta tyder på att vi har alla förutsättningar att erbjuda de framtida resenärerna just det som de är ute efter. Låt oss tillsammans utveckla vår region till en hållbart attraktiv destination och erbjuda de framtida resenärerna meningsfulla upplevelser.
Lotta Bäck
Chef för internationell marknadsföring, Visit Turku
Medlem i Åbo Juniorhandelskammare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *