Förflytta dig till innehållet

Reporterklassen tog sig an Åbos klimatplan

elever och äldre man

I stadshuset. Aatu Leinonen, Nellie Wennström och Frida Laine intervjuade utvecklingschef Risto Veivo om Åbos klimatstrategi. De bjöds även på vegansk lunch, som beskrivs som ”godare än skolmaten”!

Reporterklassen
Varje år fungerar en åttondeklass i S:t Olofsskolan i Åbo som en reporterklass, i samarbete med ÅU. Elever följer med en reporter på intervju och skriver sedan en artikel. Årets tema är klimat.

Vi besökte stadshuset i Åbo i samband med en presskonferens, och fick veta mera om FISU-projektet (Finnish Sustainable Communities). Åbo är med liksom bland annat Vasa. Medlemmarna försöker uppnå kolneutralitet, bli avfallsfria och på alla sätt förbättra sina miljöåtgärder och nå en globalt hållbar konsumtion redan år 2050.
Projektet ska också hjälpa företag att bli mera miljövänliga. Små och mellanstora företag är projektets fokus, men också större är med.
Man strävar till samarbete med industrierna och till gemensamma planer för deras miljöåtgärder.
Vi fick veta att Åbo är ”Finlands miljöstad”, och att vi bor i en av Europas mest miljövänliga städer.
FISU hade tidigare skickat ut blanketter till företagen med frågor om hur de kunde förbättra sitt arbete för miljön. Företagen returnerade sina svar och sedan började projektet. Allting är ännu halvgjort och inga riktlinjer har gjorts.
Projektet har olika faser och alltihop är bara i andra fasen. Först ska FISU motivera företagen för att komma med. Sedan diskuterar de tillsammans för att etablera gemensamma mål för företaget som sedan kan hjälpa miljön. Den tredje fasen går ut på att förverkliga dessa mål. FISU hjälper företagen med finansieringen, för att det ska vara lättare för dem. Efter detta ska man syna framstegen och denna process kan göras om och om igen.

Vi släpper ut mycket växthusgaser

Vi blev också bjudna på väldigt god mat i stadshuset. Köket följde miljötemat och all mat var vegansk. På menyn fanns bland annat caesarsallad och husets skärgårdslimpa.
Efter god mat fick vi intervjua Risto Veivo som är utvecklingschef vid stadens klimatteam. Han berättade att Åbo är med i många miljöprojekt, bland annat i ett där man har räknat ut alla finländska kommuners fossila utsläpp per person. En person i Åbo släpper ut 500–5000 ton växthusgaser i året, berättade Veivo.
Veivo berättade att Åbo har jobbat mycket för klimatet, och Åbo är ett bra exempel för hur man kan bekämpa klimatförändringen. Åbo har investerat över 300 miljoner euro för att förbättra energisystemet, det vill säga att människor skulle byta till solenergi och andra miljövänliga energilösningar.
Förändringen är ännu på gång men positivt många Åbobor har bytt till förnybar elektricitet. Föli är också ett bra exempel på en miljövänlig insats. De har bytt ut många av sina bussar mot elbussar. Och åfärjan Förin ska i sin tur göras till en miljöföregångare, då den blir elektrisk.
Att köra cykel till jobbet är mycket miljövänligare än att åka med personbil, och Risto rekommenderar det stort.
– Åbo stad har förbättrat cykelvägar och gjort dem tryggare. Man vill förbättra Åbos cykelförhållanden ännu mera, men det beror också på hur mycket Åboborna använder cykel. Elskotrarna är också ett bra alternativ, men man ska vara försiktig när man åker med dem, säger Veivo.

Finns en del att förbättra

Det finns ändå sådant som Åbo ännu borde lyckas förbättra. Vi borde åka mindre personbil, speciellt i centrum och kollektivtrafiken borde användas aktivare och vi borde oftare gå från plats A till B.
– Bussen är bättre än personbil, men att gå och cykla är bättre än att åka buss, påpekar Veivo.
Vi frågade efter tips som unga människor i vår ålder kunde göra för klimatet. Han utmanar unga att:
– Ta kortare varma duschar och cykla till skolan. Det är både bra motion och bättre för klimatet.
Den 13 mars ordnas en ny klimatstrejk i Åbo – där bland annat stadens klimatpolitik kritiseras.
Veivo tycker att det är viktigt att vi unga kan markera vår åsikt och påverka andras så här.
– Det är en så stark rörelse runt om i världen, och den har främjat klimatpolitikens framgång ordentligt.
Det var intressant och upplysande att intervjua Risto Veivo, för han hade mycket användbar information. Maten i stadshuset var också bättre än den vanliga skolmaten och det var trevligt att smaka på traditionella maträtter med en liten twist. Vi lärde oss mycket om klimatet och Åbos olika klimatprojekt. Nu kan vi ännu ivrigare vänta på vår egen klimatdag den 6 maj!
Aatu Leinonen, Nellie Wennström och Frida Laine
8d

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter