Förflytta dig till innehållet

Reporterklassen intervjuade Greenpeace-aktivisten Anna Funck — "Jag lever själv så minimalistiskt som möjligt"

tre ungdomar

Reporterklassens Adam Larsson och Sarah Stenij intervjuade Greenpeace-aktivisten Anna Funck (t.h.). Foto: Annina Suominen

Reporterklassen
Varje år fungerar en åttondeklass i S:t Olofsskolan i Åbo som en reporterklass, i samarbete med ÅU. Elever följer med en reporter på intervju och skriver sedan en artikel. Årets tema är klimat.

Anna Funck, ursprungligen från Kimitoön men bosatt i Åbo, har jobbat som volontär på Greenpeace ända sedan 2017. Greenpeace, som ju funnits med redan på 1970-talet vill att jorden ska vara ett bra ställe för oss alla att leva på.
Organisationen vill trygga de levande organismernas mångfald och stoppa klimatförändringen och sätta stopp för den negativa utveckling som pågår.
Greenpeace startade som en fredsrörelse, som uppstod dels för att protestera mot USA:s kärnkraftstest i Kanada. Senare blev det till en egen organisation och en ledande aktör i en mängd miljöfrågor.
Funck studerar vid Puolalanmäen lukio i Åbo och åkte på utbytesstudier till Tyskland.
– Jag reste till Tyskland på utbyte för att jag ville göra något för att integrera mig själv i samhället, säger Funck, som redan före resan varit intresserad av klimat- och miljöfrågor.
Men eftersom Greenpeace hade och fortfarande har en ganska aktiv roll i Tyskland, var det väldigt aktuellt att gå med i organisationen då.
Efter att hon återvände fortsatte hon som volontär här i Finland.
– Jag lever själv så minimalistiskt som möjligt, och försöker till och med undvika kollektivtrafiken.

Kampanjer och provokation leder till förändringar

Greenpeace riktar in sig på olika områden beroende på land. I Finland satsar man till exempel rätt mycket på kampanjer för skogarna. ”Avohakkuut historiaan” (ungefär Kalhyggena till historien) heter en av de kampanjerna.
Med hjälp av den vill man lyfta fram alternativ och metoder för att skydda skogar.
Funck anser att det är just tack vare den här kampanjen som också medierna har börjat skriva om kalhyggen.
I Åbo ser man inte värst mycket av organisationen men det finns en lokal grupp med cirka 10 personer.
De träffas lite då och då men oftast när det är någon kampanj på gång. I hela Finland finns det cirka 300 anhängare. Greenpeace har mycket samarbete i de nordiska länderna.
Det finns de som tycker att Greenpeace är för provocerande, då man till exempel klamrar fast sig någonstans eller klättrar högt upp och på det sättet förhindrar någon verksamhet.
Men det är just då som organisationen får sina åsikter fram och publicitet, enligt Funck.
Vi tycker att Greenpeace jobbar för bra och viktiga saker. Det är fint att människor som Funck vill verka mot klimatförsämring. Greenpeace är ändå inte värst aktiv i vårt land, så det kan vara svårt att ta mera ställning till deras metoder.
Sarah Stenij och Adam Larsson
i S:t Olofsskolan, klass 8d

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter