Förflytta dig till innehållet

REPORTERKLASSEN: Håll skärgården ren gör mycket för Östersjön

Fyra unga människor poserar utomhus.

Intervju med miljötema. Reporterklassens Julius Törn och Emma Hellman (i mitten) intervjuade Håll skärgården rens Atte Lindqvist (längst till vänster) och Jutta Vuolamo. Föreningens kontor ligger på Slottsgatan i Åbo. Foto: Annina Suominen


Håll skärgården ren är en miljöorganisation som grundades redan 1969, för och av båtfarare och andra som rör sig till sjöss eller som vill hjälpa till med att hålla skärgården ren. Föreningen firar alltså 50-års jubileum.
I föreningen finns det just nu ungefär 13 000 medlemmar, men det kommer hela tiden nya. Medlemsavgiften är ett viktigt tillskott för att klara av verksamheten.
Vi ville veta lite mera om vad man gör på en vanlig arbetsdag i föreningen. Vi intervjuade Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo som är anställda där.
De berättade att de oftast brukar göra datorjobb och svara på mejl på vintern men på sommaren rör de sig mycket i skärgården.
Ibland håller de föredrag och föreläsningar.

Många projekt på gång

Vi fick också höra att föreningen har många olika projekt på gång. Det mest kända av dem är ”Snygg beach” (Siisti biitsi).
”Snygg beach” städar upp Finlands stränder med hjälp av frivilliga hjälpare och heltidsarbetare. Det är bland de mest kända av föreningens verksamheter på grund av att den är så lätt att förstå.
– Vem som helst kan delta genom att ordna ett eget talko på en strand eller komma med på ett talko som någon annan har ordnat, säger Jutta Vuolamo.
Hittills har man städat 102 stränder runtom i Finland. Av det skräp som har samlats har cirka 70 procent varit plast och fimpar. Största delen av skräpet på stränderna är skräp som folk lämnat efter sig på stranden.
– Idén med programmet är inte bara att städa upp stränder, utan också att uppmärksamma människor på nedskräpning av stränder och i naturen, berättar de vidare.
Andra projekt som de satsar på för att hålla skärgården ren är Sälle-tjänster. Dessa tjänster finns runtom i skärgården och består bland annat av avfallsstationer, torrtoaletter och sugtömingsstationer, dit man kan tömma båtarnas septiktankar. Det finns över 200 Sälle-stationer i hela Finland, berättar de.
– Redan innehållet från några få båtars septiktankar kan leda till övergödning på ett litet område, säger Atte Lindqvist.
Vi får också höra att det främst är fosfor och kväve som hamnar i havet, då man tömmer sitt avloppsvatten på fel ställe.
Dessa överflödiga näringsämnen bidrar mest till havets övergödning och därför är det viktigt att inte tömma septiktankarna i havet, utan i stället söka sig till en hamn eller en flytande sugtömningsstation.
Föreningen gör också olika samarbeten med andra organisationer och länder, som till exempel de nordiska länderna. Man samarbetar med flera båtföretag och andra företag som vill hjälpa att hålla skärgården ren.

Intressant att höra om hur Östersjön mår och fundera på vad man som privatperson kan göra

Vi frågade Atte och Jutta hurudan Östersjöns situation är just nu.
De berättade att den fortfarande är dålig men bara alla försöker hjälpa till ens lite, så blir det hela tiden bättre.
Det tar dock flera tiotal år att få Östersjön ”ren” igen. Enskilda människor måste ändå inte göra så stora saker för att hjälpa Östersjön.
Det hjälper med enkla ingrepp som att ta hand om miljön i allmänhet och till exempel alltid kasta skräp i soptunnan och inte i naturen.
Efter att vi hade intervjuat klart visade de oss runt på kontoret. Vi fick också med oss planscher och broschyrer med mera information om verksamheten, som är mycket bred.
Det var intressant att höra om hur Östersjön mår och fundera på vad allt man som privatperson kan göra.
Emma Hellman och Julius Törn
i reporterklassen 8d

Reporterklassen
Varje år fungerar en åttondeklass i S:t Olofsskolan i Åbo som en reporterklass, i samarbete med ÅU. Elever följer med en reporter på intervju och skriver sedan en artikel. Handledare för klassen är modersmålsläraren Kenneth Nygrén och reportern Annina Suominen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter