Förflytta dig till innehållet

Replokal svällde till musikstudio i Bryggerigårdens jäshus i Ekenäs – ”Det spårade ur lite grann”

Kristoffer Nöjd
Män i musikstudio.
"Clasu" Strengell och Kari Itäluoma tar gärna emot inspelningssugna kunder i studion Strange Music.

Under jäshuset på Bryggerigården i Ekenäs öppnar sig en 300 kvadratmeter stor övningslokal inklusive studio ”deluxe”. Det som började med en replokal har under det senaste året förvandlats till en inspelningsstudio med proffsstandard.

– Det spårade ut lite grann, säger Kari Itäluoma som hyr lokalen.

Itäluoma som är mer känd som krögare på Villa Smakhus i Ekenäs är också passionerad trummis. Hans band Strange Music med ”Clasu” Strengell på Hammondorgel, Mika Talstila på bas och Jukka Kirveskari på gitarr övar på Bryggerigården.

Replokal och musikstudio i Ekenäs.Kristoffer Nöjd
Det började med den här replokalen på 100 kvadratmeter. den kan också användas som inspelningsstudio.

Där har Itäluoma hyrt in sig sedan 2019 då han behövde en replokal. Han fastnade för källaren i det före detta jäshuset på där ett plåtslageri hade verkat i 40 år.

– Det såg förskräckligt ut här. Jag ångrade mig nästan efter att jag hade skrivit på hyreskontraktet.

Det började med en övningslokal på 100 kvadratmeter. Efter en tid kom Strengell med idén om att bygga en liten studio i replokalen. I rummen bredvid fanns vid det laget en golfsimulator och ett förråd.

När det visade sig vara svårt att få tider i en större studio hörde Itäluoma sig för om han kunde ta över resten av källaren för att utvidga.

– Min roll har mest varit att öppna plånboken. Jag har inte räknat hur mycket pengar det slukat. Det mesta jag hade sparat för pensionärsdagarna har jag plöjt ner här. Men det är ändå billigare än att ägna sig åt båtliv, säger Itäluoma och skrattar.

MixerbordKristoffer Nöjd
Det analoga men automatiserade mixerbordet med utsikt över studion har 96 kanaler.

Strengell som besitter den ljudtekniska expertisen började leta efter ett mixerbord som visade sig vara svårt att komma över.

– Via olika grupper på Facebook fick jag till slut ett tips från Norge att Lundgaard Studios i Danmark (där bland annat Volbeat har spelat in red. anm.) hade ett Euphonix CS-3000-bord till salu. Jag fick bekräftat att det var så men att bordet är plockat isär och att det därför är omöjligt att skicka till Finland. Vi var tvungna att hämta det själva.

I somras körde Itäluoma och Strengell ner till Danmark för att hämta det 96-kanaliga mixerbordet. Det fyllde en skåpbil och en täckt släpvagn. Det var massor med delar och helvetiskt med sladdar, 1 600 kilo totalt.

Med sig fick man också en hel drös reservdelar och diverse andra grejer, både mer och mindre behövliga sådana.

Man i musikstudio.Kristoffer Nöjd
”Clasu” Strengell i kontrollrummet som domineras av mixerbordet från Danmark.

Strengell har monterat och installerat bordet själv.

– Det var en hel del att lära sig. Det var tur att vi fick med manualerna. Det finns varken manualer eller instruktionsvideor för det på nätet.

Det är ett analogt men helautomatiskt mixerbord. Om man förr var tvungen att ta bilder av knapparnas läge för att dokumentera inställningarna finns de nu i datorns minne. En annan fördel med det analoga bordet är att förmågan att ta upp trummornas sound är betydligt bättre.

– Jag blev helt paff första gången jag hörde trummorna genom bordet, säger Strengell.

Eftersom man kan spela in med 48 kanaler samtidigt lämpar sig studion även för en större orkester eller en kör. Man kan också spela in live i stället för ett instrument för sig, om man vill.

"Clasu" Strengell vid Hammondorgeln och Kari Itäluoma vid ett av trumseten i studion.Kristoffer Nöjd
”Clasu” Strengell vid Hammondorgeln och Kari Itäluoma vid ett av trumseten i studion.

Hela sommaren gick åt till studiobygget.

– ”Clasu” var här 24/7 och jag så mycket jag hann, säger Itäluoma.

Det mesta har man gjort själv förutom en del av väggpanelerna som en snickare byggt.

– Eftersom det blev så bra tänkte vi att man kunde hyra ut studion till andra också.

Man har redan hunnit hjälpa tre band med inspelning och Spotifylansering.

Bra omväxling till internationellt polisjobb

För Strengell är studion en bra omväxling till hans huvudsyssla. Till vardags är han polis på Centralkriminalpolisens internationella avdelning.

– Efter långa dagar på jobbet är det avkopplande att komma hit. Det är spännande med alla utmaningar som musik och musikinspelning medför.

Strengell är utbildad Hammondorganist med studier vid bland annat pop- och jazzkonservatoriet i Åggelby i Helsingfors. Han har spelat med bland annat Kirka och Paul Oxley’s Unit och komponerat flera låtar. Men han har också gått olika kurser i ljudteknik.

– Att vi repar med vårt eget band i studion och spelar in eget material har gett mig bra övning.

På förekommen anledning finns det ett rejält utbud trumset i studion, fyra olika uppsättningar, från det rockiga till det mer jazziga stuket. Det finns också orglar, keyboards och syntar.

– Om man behöver någon som spelar keyboard så finns jag till förfogande.

– Överlag om man är till exempel en sångare med en låt man vill spela in men saknar musiker kan vi fixa det, säger Itäluoma.

Fixar också käk och mineralvatten

I praktiken tar Itäluoma betalt för studion och Strengell för inspelning och eventuell produktion.

– Det har visat sig att många behöver ganska mycket hjälp. Men vi trugar oss inte på, säger Strengell.

– Jag kan fixa käk till artisterna och se till att det finns tillräckligt med Vichy i kylen, säger Itäluoma med betoning på Vichy.

Tillsvidare erbjuder studion inte inkvartering för hyresgästerna men det är något som Itäluoma har funderat på.

– Det bästa skulle vara om man kunde erbjuda logi just här på Bryggerigården.

Den 16 mars invigs studion Strange Music för inbjudna gäster med underhållning av Pepe Ahlqvist . Efter det kan man boka in sig i studion.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter