Förflytta dig till innehållet

Replik av över tusen år gammalt svärd i Rosala – tog forskare fler månader att tillverka

Emilia Örnmark
Gammaltida svärd i en hand
Det här återskapade svärdet kan beskådas i Vikingacentret.

En replik av vikingasvärd, tillverkat kring år 900, presenterar Rosala Vikingacentrum som en av årets nyheter. Svärdet är återskapat av den internationellt kända forskaren Mikko Moilanen, som också kommer att ge föreläsningar i Rosala i sommar.

Det tog honom fler månader att tillverka det detaljrika svärdet.

– Det har visat sig att det här var ett ovanligt svärd, ett dyrt praktsvärd, berättar Paul Wilson vid Vikingacentret om originalsvärdet.

man i vikingatida kläderArkiv/Emilia Örnmark
Paul Wilson är glad att kunna erbjuda en ny utställning vid Rosala vikingacentrum i år.

Den slutsatsen kan man dra bland annat grundat på att ädelmetaller är infällda i knappen. Den har en detalj per millimeter. Svärdfästet är dekorerat med tunna trådar i silver och koppar.

Svärdsknappen hittades i Kyrkosundet

Knappen är de facto den del av svärdet som man fann i Kyrkosundet mellan Hitis och Rosala under utgrävningar på 1990-talet. Wilson berättar att Kyrkosundet under vikingatiden var en livlig hamn- och handelsplats, då kallad Örsund.

Då färdades vikingarna ofta via Österleden till bland annat Novgorod och Bagdad, och då gick farleden här mellan Hitis och Rosala.

Troligtvis har det dyrbara originalsvärdet inte ens använts i strid – enligt Wilson kostade redan ett traditionellt svärd under vikingatiden lika mycket som ett hus.

Svärdbladet har tillverkats enligt ett svärdfynd i Kimito, smitt hos den legendariska Ulfberhts smedja.

– Svärdsmeder var ansedda, och det var ofta ett livstidsarbete, berättar Wilson.

Museiverket lät restaurera en del av svärdsknappen år 2010, och nu har man äntligen kommit så långt att utställningen kan öppna. Wilson har i fler år varit intresserad av att få det här gjort, och investeringen går på några tusen euro.

gammaltida svärdEmilia Örnmark
Svärdet i sin helhet.

Också andra nyheter i utställningen

I samma utställningsrum finns också repliker av känd mytologisk konst från 1800-talet med motiv från vikingatiden. Bland motiven finns bland annat Tor i en vagn dragen av getter och Odin på sin åttafotade häst Sleipner.

en tavla av Odin och Sleipner
Odin och Sleipner.

Bra start på årets säsong

Efter två år av corona och avbokade grupper är Paul Wilson riktigt nöjd med hur årets säsong kommit i gång. Under våren är den stora kundgruppen skolgrupper från hela landet.

I mitten av maj firades säsongöppningen vid Vikingacentret, då man lanserade sin egen öl, bryggd hos Kimito Brewing. Den innehåller norsk jäst, honung och maskros.

en ölflaska på ett träbordEmilia Örnmark
Vikingacentret har numera en egen öl.

Säsongen kör i gång på allvar i juni, efter vilket man fram till mitten av augusti håller öppet varje dag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter