Förflytta dig till innehållet

Renovera konserthuset!

Åbo Underrättelsers logo

Förlåt att jag drabbas igen av skrivklåda, men som ivrig konsertbesökare och med erfarenhet att själv ha spelat på platsen, vill jag protestera mot utskåpningen av Åbos sjuttio år gamla konserthus i ÅU 25.9. Dessutom är jag skolad i ekonomiskt tänkande av mina utmärkta lärare vid Åbo Akademi.

Spelarenan påstås vara för liten för en ”stor” orkester. Men vem har krävt att orkestern måste vara större än i dag? Några stråkpulter till ger inget mervärde för klangen, det är mera frågan om med vilken kvalitet de nuvarande musikerna spelar. Och dagens kvalitet är bra. Salens akustik är så enormt mycket bättre än Musikhusets akustik i Helsingfors, att TFO låter bättre i mina öron i Åbo än RSO i Musikhuset.

Eftersom självständighetsplanen är liten, blir det så liten ökning från dagens publikmängd att investeringen är olönsam. Dessutom är salen i dagsläget nästan aldrig fullsatt trots att Åboborna ofta går på konsert och trots att det är lätt att parkera under Trätorget.

Hur parkeringen under Självständighetsplanen ordnas och vad byggandet i leran kostar är oklart. Hur många gånger fördubblas priset innan det är klart? Kanske tror man att publiken kommer med elsparkbräde i framtiden. Om det blir spårvagn (vilket jag inte önskar), går den långt ifrån, stannar inte vid dörren som exempelvis i Krakow.

Få symfoniverk kräver megaorkester. Men i undantagsfall ryms nog en stor orkester. Tjajkovskijs patetiska symfoni framfördes av Marinskiteaterns stora orkester för några år sedan. Det var overkligt fantastiskt! Musikerna kunde anpassa sitt spel till salens akustik, som torde vara landets bästa förutsatt att musikerna vet vad de håller på med.

Utredningen som gjorts om renoveringen förutsätter en massiv ombyggnad. Men då på 70 år ingen ordentlig renovering gjort, borde man genast göra en lindrigare sådan. Och den som skulle ärva huset måste ju ändå renovera.

Eftersom någon arvinge inte existerar, blir det vi skattebetalare som samtidigt tvingas bygga nytt och renovera gammalt, med lånade pengar, räkningen åt de fåtaliga barnbarnen.

Nytt plåttak och nya rör krävs, att artisttoaletten luktar illa är inget argument för att riva huset. Samt måla och tapetsera. Bråtet i korridorer och utrymmen bakom scenen kan röjas bort och överflödig verksamhet slopas. Låt konserthuset vara till för konsertmusiken.

Man hänvisar till ”borgmästaravtalet” och ”tjänstemännen som har förbundit sig” till ”ägarskap”.

Men tjänstemännen äger inga miljoner. Hoppas de förtroendevalda håller hårt fast i plånboken.

Dela artikeln

En kommentar: “Renovera konserthuset!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter