Förflytta dig till innehållet

”Rena rama sjöröveriet”  — upprörda transportföretagare fick vänta på att få sina fordon i Långnäs

Långtradare kör av ett fartyg.
Viking Lines personal körde ut alla fordonen från Amorella i Långnäs i går. Foto: Powder-Trans
Uppdatering klockan 17:27: På eftermiddagen informerade Viking Line att rederiet har valt att ta ansvaret för säkerheterna som Alfons Håkans begär. Rubriken ändrad till "fick vänta". En olustig situation har uppstått i Långnäs på Åland där fyrtio transportfordon i går kördes i land efter att…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

12 kommentarer: “”Rena rama sjöröveriet”  — upprörda transportföretagare fick vänta på att få sina fordon i Långnäs

 1. Bo Gyllenberg skrev

  Det lönar sig att läsa Kauppalehti den 26/9. Där genomgås fallet med tillräklig nogranhet. Det går tyvärr inte att gå in på sjölagstiftningens detaljer i en kort kommentar.

 2. Raymond Barr skrev

  Stämmer obönhörligen det som Mahlberg skriver. Det jag tänkte på var eventuella försäkringsersättningar, och dessa hör ju inte hit.
  Har dock en fråga, som handlar om en förlisning för några tiotal år sen vid den franska kusten, då ett fartyg, ett tankfartyg, om jag minns rätt, höll på att sjunka. Det uppstod ett köpslående mellan rederi och bärgningsbolaget som räckte i dagar, tills man slutligen kom överens om gaget.
  Bärgninsbolaget som jag tror var holländskt stack iväg med sina bogserbåtar, men när dom kom fram var det för sent. Faryget gick inte att rädda efter köpslåendet.Totalt haveri.
  Man brukar säga att ”snikenheten bedrar visheten”
  Någon som vet vad fartyget hette?

 3. Henrik Mahlberg skrev

  I sjöförklaringen, som inte är en rättegång, tar man inte upp dessa saker. Allt har nog gått rätt till, eftersom rederiet ( formellt befälhavaren) har beslutat deklarera gemensamt haveri, General Average, internationellt. Detta är alltså något som rederiet valt att göra. Inte heller är man tvungen att göra dessa Lloyd’s bergningskontrakt vilket nu verkar vara fallet. Men har man väl gjort det träder dessa delar av sjölagen in. Bärgarföretaget gör bara det som dom nu hade rätt till, men som sagt, man kan göra dessa saker på andra sätt.

 4. Raymond Barr skrev

  Haveriet kommer att behandlas i sjöförklaringen i sinom tid. Onödigt att spekulera vad som är rätt eller fel.

 5. Paul Lindberg skrev

  Sjölagens bestämmelser om bärgning är minst sagt obarmhärtiga
  gentemot haveristens redare och lastägare till bärgarens favör,
  om man valt att tillämpa dem i det aktuella fallet.

 6. Peter Lumens skrev

  Men erfarne lotsen Kurt Kronehag menar ju att detta är ett klart fall av Gemensamt Haveri? Vad gäller riktigt?

 7. Henrik Mahlberg skrev

  Det är nog inte så svartvitt att sjölagen stipulerar att bärgaren kan kräva betalningsförbindelser av lastägare och åkerier. Allt beror på hur rederiet agerar. Ingen tvingar rederiet att deklarera gemensamt haveri. Ingen tvingar heller rederiet att skriva ett Lloyd’s bärgningsavtal med bärgningsbolaget. Rederiet kan sköta bärgningen i egen regi, om man så vill.

 8. Tom Finnbäck skrev

  Nu är det inte frågan om sjöräddning utan bärgning, puurot o vellit har blandats hos Håkans

 9. Kari Niemi skrev

  Låter nog konstigt.Oberoände hur d e så är det nog inga dom som reser som ska bära ansvar.Ta nästa??gång (hoppas int blir av)bärningen från Sverige eller Tyskland!Nu är det ju så att de ha int hänt någo på sistone så Håkans båtarna ha vari utan jobb?O fotislage Inter måst få spelarnas löner betalda o en ny spelare igen från fast varifrån så kostar pengar.Så nu tar man chansen att ”rahasta”?Så klart !Nu vade nog Viking som gjorde fel när dom anlita Håkans?

 10. Kurt Kronehag skrev

  Detta är ett klart fall av Gemensamt Haveri och alla lastägare deltar i kostnader för bärgningen. Hoppas bara att alla transportfirmor har försäkringarna i skick.

 11. Bo Gyllenberg skrev

  Detta är helt i enlighet med sjölagen. Skulle Amorella ha sjunkit skulle lasten ha gått med. Nu har fartyget OCH lasten räddats, och alla skall betala för det. För det mesta har åkerierna läst transportvillkoren och tagit en försäkring.

 12. Kenneth Wilen skrev

  Låt Viking betala skadestånd dom har nog pengar beställer nya Tankbåtar på löpande band o det ännu från Kina sjukt

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *