Förflytta dig till innehållet

Rektor om universitetens antagning: Mera fokus på studentexamen är bra

ÅU-foto

Marianne Pärnänen. ÅU-foto

Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen förstår inte riktigt upprördheten över att studentexamen skulle få större betydelse i antagningen till universitet.

– Om studentexamensproven följer med i utvecklingen ser jag ingen fara med att de skulle få en större roll i antagningen, säger Pärnänen.

Det hon menar är att den nya läroplanen, med fokus på digitalisering och informationshantering och -bearbetning istället för utantilläsning, också borde förändra hur frågorna i studentexamensproven är utformade.

Pärnänen påpekar också att det nuvarande systemet med krävande inträdesprov till vissa ämnen inte heller är rättvist. Hon syftar på de många och ofta dyra förberedande kurser som företag ordnar inför urvalsproven.

– Alla har inte råd att gå dem.

Pärnänen ger inte heller mycket för de som talar om att slopade inträdesprov skulle sätta mer press på gymnasieeleverna. Hon konstaterar att som det är nu kan det bli tungt och stressigt för eleverna som skriver studentprov både på hösten och våren, och sedan ännu ska läsa på inträdesprov resten av våren.

Läs också: Nu ska universitetens antagningar göras om – bort med tidskrävande inträdesförhör

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter