Förflytta dig till innehållet

Rekordtidiga skidspår i Pargas i år – nu kan man skida på 1,2 kilometer

Mikael Heinrichs
två skidåkare i ett spår
Skidspåret i Finby är öppet för alla.

Sedan i torsdags har man igen kunnat ta sig en tur i skidspåret vid skidstadion i Finby i Pargas.

Pargas IF:s skidsektion och staden har i samarbete kört ut knappa hälften av den snö man sparat sedan förra vintern och kört upp spår till en slinga på 1,2 kilometer (600 meter per riktning) på avsnittet nedanför snöhögen mot Sydmovägen.

Prognoserna ser lovande ut

Tränings- och banansvariga Niklas Westerlund från skidsektionen konstaterar att man faktiskt slagit nytt rekord då man kunde öppna spåret redan den 24 november.

– Vi har nog aldrig tidigare i modern tid haft ett spår i skick så här tidigt. Dessutom ser väderleksprognoserna nu bättre ut för snöns del än då vi fattade beslutet att börja köra ut snön förra veckoslutet. Det var inget lätt beslut att fatta då, men nu ser det hyfsat lovande ut.

Mer sparad snö hade smält

I och med den ihållande värmen under sensommaren och hösten hade den sparade snön smält aningen mera än man räknat med. Just nu är siktet inställt på den kommande nationella tävlingen den 18 december. Planen är att köra ut mera snö i mitten av december inför de tävlingarna.

– Men säsongens stora satsning är FSS-mästerskapen i slutet av januari, därför körde vi inte nu ut all snö utan försöker gardera oss mot motgångar med vädret. Vi har en plan för hur vi går tillväga, men den lever förstås hela tiden beroende på vädret.

Sparsamt med konstsnö i vinter

Konstnsö tillverkas mer sparsamt än tidigare i och med elsparåtgärderna, men vid optimala förhållanden kommer man fortfarande att ha snökanonerna i gång.

sparad snöMikael Heinrichs
Den här vintern kommer man att vara mer sparsam med tillverkningen av konstsnö än tidigare.

– I värsta fall kommer det att betyda att vi inte kan spara lika mycket snö eller att vi inte alls kan spara snö till nästa vinter.

Skidspåren i Finby är öppna för allmänheten, men under veckosluten har skidåkarna träningspass på lördag mellan 10.30 och 11.45 samt på söndag mellan 10 och 12. Banprofilen är sådan att den borde passa både tävlingsåkare och motionsåkare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter