Förflytta dig till innehållet

Rekordmånga deltar i Paavo Nurmi Marathon – ÅU deltar med starkt startfält

Paavo Nurmi Marathon 2018. Foto: Jan-Ole Edberg


Med några dagar kvar till start har Paavo Nurmi Marathon samlat ihop 3 500 deltagare i vuxenklasserna och 1 000 deltagare i fjolårsnyheten minimaraton för barn.
Totalsiffran på 4 500 innebär att tävlingen slår deltagarrekord – för andra året i rad.
– I fjol blev det rekord på grund av att vi började med en ny barnklass. Den här gången är det på grund av ökningen i de tre vuxenklasserna: 10 kilometer, halvmaraton och maraton, berättar evenemangsproducent Kari Ahonen från evenemangsbyrån Juoksuaika som förverkligar evenemanget för Turun Urheiluliittos räkning.
Liksom i fjol är ÅU och kommunikationsbyrån Å representerade av en stark delegation reportrar och medarbetare. Kom och heja på oss under loppet!
Du känner igen oss på den röda t-skjortan med ÅU-logga.

ÅU och kommunikationsbyrån Å deltar i Paavo Nurmi-loppet med ett starkt startfält: Ville Poutanen, Yascha Gilbert, Patricia Torvalds, Emma Strömberg, Marcus Backlund och Klara Fält väntar ivrigt på att startskottet ska gå.


Ahonen menar att organiserad löpning har vuxit i popularitet de senaste åren.
– Löpning har varit populärt förr också, men trenden var nedåtgående i några år. Nu verkar det som att trendkurvan pekar uppåt igen.
I Paavo Nurmi Marathon deltar både Åbobor och långväga gäster. Cirka 250 löpare från 40 länder deltar i årets tävling. Så många har det inte varit sedan 1997, då man uppmärksammade att det gått 100 år sedan Paavo Nurmi föddes.
– Bland länderna som har över 10 deltagare representerade finns till exempel Kina, Estland, England, Sverige, Tyskland och Italien. Dessutom har vi deltagare från ett antal lite mer exotiska länder såsom Singapore och Israel.

Hård konkurrens om deltagarna

Samtidigt som efterfrågan på löpevenemang är hög just nu är också utbudet stort. Därför är det ändå hård konkurrens om deltagarna, påpekar Ahonen.
– Vi har klarat oss bra, tack vare att vi har så utmärkt miljö och goda faciliteter. Det verkar också som att det var ett bra drag att flytta tävlingarna till augusti, tidigare ordnades de ju i juni.
För att fortsättningsvis locka deltagare krävs stora satsningar på marknadsföring, säger Ahonen.
– Vi jobbar redan på Paavo Nurmi Games 2020.

”Kostnaderna är höga”

Juoksuaika ordnar också flera andra löpevenemang i Åbo, såsom FightBack Run, Ruissalojuoksut och Aurajoen yöjuoksu. Bakom byrån står bland annat Turun Urheiluliitto, som också har 400 funktionärer på plats under tävlingen.
Att delta i Paavo Nurmi Marathon kostar 30–85 euro beroende på när man anmäler sig, och en del av intäkterna går just till TuUL:s junioridrott.
Enligt Ahonen äter ändå utgifterna upp en stor del av intäkterna.
– Kostnaderna för ett sådant här evenemang är höga. Allt i från ljudsystem och avfallsservice till medaljer och tröjor kostar pengar, och det är inte fråga om några småpengar.
Paavo Nurmi Marathon ordnas lördagen den 17 augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter