Förflytta dig till innehållet

Rekordmånga biljetter till Glöggrundan såldes i år – över 4500 deltar i evenemanget

Merkantila Klubben vid Åbo Akademi ordnar Glöggrundan. Viivi Koivuniemi är projektansvarig i klubbens styrelse.
– Glöggrundan har en egen arbetsgrupp som jobbar under styrelsens projektansvariga. Jobbet pågår under hela kalenderåret. Vi jobbar även tillsammans med olika samarbetspartners för att säkerställa det bästa möjliga evenemanget för alla som deltar, berättar Koivuniemi.
Evenemanget skapades år 2013 och då var det endast frågan om en efterfest.
– Glöggrundan har vuxit enormt över åren. I år är vårt evenemang slutsålt med lite över 4500 deltagare. Det är ungefär 1400 fler än i fjol. Största delen av våra deltagare är svenskspråkiga, men alla som är intresserade är välkomna.

Barrundan följs av efterfester

Efter själva barrundan ordnas det efterfester på tre barer: Börs, Apollo och Naima.
– Det är för att efterfrågan har vuxit så drastiskt och vi vill ge så många som möjligt möjlighet att delta på vårt evenemang. Vi har sålt slut biljetterna till alla efterfester. Dock varierar storleken på utrymmen, så till vissa barer såldes det flera biljetter.
Tre artister kommer att uppträda på varsin efterfest. Koivuniemi säger att de har försökt hitta ett brett utbud av artister och anser att de har lyckats med det då alla biljetter är slutsålda.

Fysiska biljettsläpp ordnades i Åbo, Vasa och Helsingfors

– 1000 biljetter såldes i Åbo, och ungefär 500 i både Helsingfors och Vasa. Resten såldes senare elektroniskt. Vi är nöjda med vår serviceleverantör Liveto som hanterade det elektroniska biljetsläppets medförda webbtrafik väldigt bra.
Då arrangörerna kom till försäljningsplatserna klockan 8 på morgonen var det redan många ivriga på plats. Biljettsläppet var först inte förrän klockan 12 på dagen.
I år fick Merkantila Klubbens medlemmar köpa biljetter tidigare än alla andra.
– Att ordna Svenskfinlands största studerandeevenemang kräver mera arbete än man skulle kunna tro. Utan våra medlemmar och deras insatser skulle vi aldrig kunna förverkliga det hela. Vi ville ge dem denna möjlighet som tack för deras jobb och stöd. Cirka 100 biljetter såldes till våra medlemmar på förhand.

Kön på Domkyrkotorget var lång då biljetterna till årets glöggrunda såldes. Foto: Lina Wilson

Tycker om att köa i kylan

Farmacistuderande Kajsa Lassila var bland dem som var först på plats till biljettsläppet i Åbo.
– Jag har deltagit alla mina studieår, och det blir alltså min tredje gång nu.
Lassila upplever inte utomhusköandet som ett problem.
– Det fungerade mycket bättre än tidigare då köandet skett inomhus. Det är tydligare vem som varit på plats tidigast då utrymmet är så stort. Vi hade bestämt träff med några kompisar klockan 7:30, men var nog på plats redan en aning tidigare. Jag upplever inte det som väldigt tidigt, jag har hört att man köar mycket längre på andra orter.
– Vi var inte de första som kom till Domkyrkotorget för att köa, men då vi kom dit satt alla bara och väntade på Domkyrkans trappor utan någon koll på vem som varit där först, så vi bildade en kö där vi tänkte att den skulle passa bäst. Organisatörerna respekterade vår kö när de kom och satte upp kösystemet vid elvatiden.
Köandet slutar inte efter biljettförsäljningen. Under själva evenemanget måste man köa till många av barerna.
– Köandet ute i kylan är ju en av de bästa delarna av Glöggrundan! Aldrig har jag stiftat nya bekantskaper på samma sätt som i köer på barrundor eller dylika studerandeevenemang. Jag uppskattar köandet och alla de diskussioner som uppstått i diverse situationer mycket mer än jag gillar de högljudda efterfesterna där man knappt hör sina egna tankar. Jag skulle nog aldrig ha gått på Glöggrundan så många gånger om inte jag kände mig hemma i sammanhanget.
Det stör inte heller Lassila att evenemanget är ganska kostsamt.
– Vilken som helst barrunda blir dyr i slutändan, men på något lustigt vis ser jag det som värt alla pengar. Gemenskapen i att tömma sitt konto för ett par halarmärken och för ett tiotal mer eller mindre äckliga drinkar är unik på sitt sätt.
Den blivande farmaceuten beskriver Glöggrundan som en av årets bästa barrundor.
– Främst för att evenemanget samlar ihop finlandssvenskar från alla orter och läroinstanser. I år var dessutom köandet ganska mysigt då vi hade filtar och glögg med oss.

Överst från vänster: Sofie Harju, Daniela Felixson, Vilma Rosenström, Sonja Fredriksson och Kajsa Lassila på Glöggrundan 2017. Privatfoto.

Glöggrundan
En barrunda som flera tusen studenter deltar i varje år.
Målet är att samla ihop stämplar från olika barer genom att köpa mat eller dryck.
Samlar man ihop tillräckligt många stämplar får man ett prestationsmärke.
För varje år måste studenterna samla två stämplar mer än året innan för att få ett högre prestationsmärke.
För sina prestationer belönas man med glöggexamen.
Glöggkandidat är den lägsta examen och kräver 8 stämplar.
Glögg-gud är det högsta och kräver 16 stämplar.

LÄS OCKSÅ: Biljetter till Glöggrundan säljs vidare till skyhöga pris via Facebook
Yascha Gilbert
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter