Förflytta dig till innehållet

Reklamskyltar i Pargas

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Staffan Sundström ondgör sig i ÅU 13.3 över bygg o miljönämndens beslut att förkasta besväret om reklamskyltarna som behandlades på vårt möte senast.

Några saker vill jag klargöra, motivet på skyltarna att det var matportioner påverkade absolut ingenting beslutet, beskrev nog endast vilka skyltar det handlade om, och för den tredje skylten som ingenting nämns om i insändaren som finns ovan om fönstret mot Strandgatan som ingick i lovansökan beviljas lov, på den framkommer det klart vilket företag som bedriver verksamhet i lokalen och vad den erbjuder klart och tydligt, kan på inget vis missförstås att det är en kebab pizzeria och alla vet vad där säljs.

Så tusenlappen har inte alls gått helt förlorad och synligheten finns. Situationen här är att byggnaden har en skyddsbeteckning som påtalar att dess stadsbildsmässiga betydelsefulla karaktär skall bevaras. Paragrafen diskuterades väldigt ingående och mycket ifrågasattes, det lämnades motförslag som understödes, i ett senare skede under diskussionen drogs understödet bort och även förslagsställaren drog tillbaka sitt motförslag, så inte vad de nu riktigt bara in o stämpla som påtalas.

Vi skall komma ihåg att bygg o miljönämnden är en myndighet och vi gör väldigt lite politik. Våra beslut baserar sig oftast på stadens byggförordning (godkänd och fastställd av fullmäktige) och på olika lagparagrafer gällande byggande och miljöfrågor. I ifrågavarande paragraf togs beslutet med stöd av byggförordningen och markanvändnings och bygglagen och tolkningen lede till det här slutresultatet.

Man skall  komma ihåg vid beslutfattande, följer man fastställda regelverk och bestämmelser så blir behandlingen av alla (invånare föreningar och företag) likvärdig och framför allt rättvis, vilket jag tycker är något man skall sträva efter.

Man kan sen fråga sig om vi vill ha ett centrum där reklamskyltarna får hängas upp precis hur och var företagarna vill, hur ser det ut sen efter en tid och vad ger det för bild? Tror absolut trots allt att nuvarande system är bättre med lite ordning och reda.

Staffan beskyller oss för det dåliga förhållande mellan staden och företagen vilket är lite långsökt, tror nog att där finns många andra faktorer som spelar in om det är så dåligt som han vill påskina. Utan att nu direkt nämna enskilda händelser här så känner jag till fall där avdelningens tjänstemän i mitt tycke gjort riktigt väl ifrån sig och man har sett goda slutresultat mellan staden och företag. Men visst, få saker är så bra att dom inte kan förbättras.

Avslutningsvis som svar på Staffans fråga om byggnadsinspektionens viktigaste uppgift, som jag ser på saken är byggnadsinspektionens viktigaste uppgift att på ett ansvarsfullt, rättvist och likvärdigt sätt på basen av gällande regler bemöta sina kunder (invånare och företag) då dom genom byggprojekt förverkligar sina planer och drömmar, och agerar kunden lika brukar det gå riktigt bra, vilket oftast är fallet.

Kurt Ekström

Ordförande, Bygg och miljönämnden

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter