Förflytta dig till innehållet

Rejäl Kimitosatsning på båtar

Också handarbete. Att slipa för hand är ibland det enda sättet, säger Andreas Gröning.


Tillräckligt stort, bra utrustning.
Det är nyckelorden för den 65 meter långa hall som Kimitoföretagarna Bo Pomrén och Bjarne Gröning nu har klar på Vreta industriområde. Båtar kan tas in för vinterförvaring på 600 kvadratmeter, och de kan servas i en verkstad på 300 kvadratmeter.
– Där ryms 5-6 båtar in på en gång om det behövs. Det är bra att ha en rymlig verkstad också för att kunna bottenmåla och göra andra servicejobb under vintern så allt är klart sedan då våren kommer, säger Bjarne Gröning.
Hans son Andreas Gröning och Kristoffer Fagerlund är redan nu fullt sysselsatta i verkstaden med att se över de båtar som har redan har.
– Jättebra att jobba här, bland annat för att det är tillräckligt ljust och högt i tak, säger Fagerlund.
Andreas Gröning säger att verkstadens stora kran (som kan lyfta 1.600 kg) är ett extra plus, något som verkligen kommer att behövas då till exempel stora aktersnurror ska flyttas.
Ännu är hallen inte fylld men Bjarne Gröning är övertygad om att den blir det under hösten.
– Vi har hämtat båtar ända från huvudstadstrakten för vinterförvaring och service – priserna är ju helt andra där – och också från Åbo och Pargas hämtat båtar. Det  verkar bli så att allt flera båtägare vill ha allt gjort – upptagning, service, förvaring – med ett enda samtal, säger Gröning.
Om båten av någon orsak inte kan tas till hallen så kan man därifrån åka ut och göra servicen på plats, hos kunden.
GP Boatservice-hallen finns på Vreta industriområde – gammal sjöbotten där man var tvungen att påla, med dessbättre kom berget emot redan vid cirka 5,5 meters djup.
Sedan gick det åt mera grus än beräknat för att få gårdsplanen i skick, ungefär 3.500 ton (!) har behövts. Hallen med allt den innehåller är en rejäl ekonomisk satsning.
Bland annat finns det vid södra gaveln en skild båt-tvättplats uppbyggd enligt alla miljödirektiv. Vid den andra gaveln finns  en sektion för grus, sand, traktorer med mera som Bo Pomrén och Bjarne Gröning behöver för det fastighetsunderhåll som de också sysslar med – förutom att de sköter flisvärmeverken i Kimito och i Dalsbruk.
Mångsysslare med andra ord – i sådana branscher där Murphys lag gärna ställer till det: Är det svåra snöoväder med mycket att ploga eller annars besvärligt väder  så kanske värmeverken krånglar lite också.
– Men då kan Andreas och Kristoffer hoppa in och hjälpa till där. Dessutom så borde ju Bo och jag gå i pension snart. Man är väl tokig som satsar så här. Men Kimitoön har ju förlorat så mycket vad gäller sysselsättning så någon måste försöka göra något, säger Bjarne Gröning.

Service på gång. Kristoffer Fagerlund gillar sitt nya jobb i den sex meter höga och ljusa verkstaden.


Bra läge. Bjarne Gröning säger att en båtförvaringshall inte behöver vara vid strand – de flesta båtar ska ändå upp på trailer. – Vår nya hall har ett bra läge på så vis att den syns från vägen Kimito – Dalsbruk där ju mängder av bilar och sommargäster passerar, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter