Förflytta dig till innehållet

Regionförvaltningsverket undersöker om Kimitoön sölar med att behandla bygglov för omdebatterad vindkraftspark

ÅU-foto


En deltidsboende med hus i det område där nästan trettio vindkraftverk ska stå i framtiden, har vänt sig till Regionförvaltningsverket och anser att Kimitoöns kommun förhalar bygglovsbehandlingen gällande vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle.
Men Kimitoön anser sig inte i onödan ha fördröjt behandlingen. Det framgår av det svar som Kimitoöns kommunstyrelse ska behandla på sitt möte på måndag.
Bakgrunden till tvisten handlar om att Egentliga Finlands Energi före årsskiftet 2016-2017 i både skrivelser till kommunen och till Regionförvaltningsverket krävt att loven behandlas utan dröjsmål.
Regionförvaltningsverket har också gett kommunen en anmärkning om att loven bör avgöras utan onödigt dröjsmål och ytterligare har Kimitoöns kommunstyrelse i december 2016 gett order om att bygg- och miljötillsynsnämnden så snabbt som möjligt ska komma till skott med loven.
I slutet av december 2016 upphävde Åbo förvaltningsdomstolen ändå Kimitoöns fullmäktiges beslut om att godkänna delgeneralplanen för Nordanå-Lövböle vindpark. På grund av jäv hade beslutet nämligen tillkommit i fel ordning.
Efter domstolens beslut ville Egentliga Finlands energi sedan avbryta bygglovsansökan.
I december i fjol var det närapå att Bygg- och miljötillsynsnämnden hade behandlat lovansökningarna. Ordförandes förslag var då att loven skulle förkastas. Förslaget ändrades ändå i sista stund och nämnden beslöt att byggloven behandlas efter att delgeneralplanen har godkänts.
Kimitoöns kommunfullmäktige har ännu inte behandlat delgeneralplanen för vindkraftparken på nytt och det är oklart när det kommer att ske.
I förslaget till kommunstyrelsen på måndag står bland annat att man inte skulle följa principen om god förvaltningssed om man mot sökandes vilja och i ett läge då bygg- och miljötillsynsnämndens enda möjlighet vore att förkasta bygglovsansökningarna, ändå skulle ta upp loven till behandling.
Orsaken till att kommunen i det här skedet skulle vara tvungen att ge avslag på byggloven är att det inte finns någon godkänd delgeneralplan.
Enligt Dan Renfors, byggnadsinspektör i Kimitoöns kommun, skulle ett beslut om bygglov för 29 kraftverk, utan en godkänd delgeneralplan, knappast hålla för en juridisk granskning.
När man tidigare propsade på motsatsen – det vill säga att nämnden i rask ordning skulle ta sig an loven – fanns det ännu en godkänd delgeneralplan och den skulle enligt lagen, trots att den ännu inte vunnit laga kraft, ha räckt som underlag för ett beslut om bygglov, förklarar Renfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter