Förflytta dig till innehållet

Regeringsprogrammet är ett förändringsprogram

ung kvinna med långt ljust hår och kavaj tittar in i kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I Finland är vi bra på mycket. Vi har en skola i världsklass, stabila institutioner och vi är ett tryggt nordiskt välfärdsland med en stark demokrati. Men vi har också utmaningar av en storleksklass som vi inte längre kan blunda för. Vi måste kunna förändra oss och vi måste våga göra saker på ett annat sätt.

Vi har de senaste åren tagit allt mera lån för att finansiera våra välfärdstjänster. Vi har allt färre personer i arbetslivet, och speciellt råder det brist på den kompetens som dagens näringsliv behöver. Samtidigt blir vår befolkning hela tiden äldre.

Detta har lett till att offentliga sektorns utgifter har ökat mera än inkomsterna. Det här har lett till att vi nu har ett strukturellt underskott i statsekonomin. Vi behöver en förändring och vi behöver skapa bättre utsikter för framtiden. Det är på vårt ansvar att göra vad vi kan för att hantera våra utmaningar idag, inte lämpa över dem på våra barns generation.

Vi kan inte fortsätta skuldsätta oss med 10 miljarder i året. Då resurserna är knappa måste vi våga tänka om och anpassa oss till en ny verklighet.

I regeringsprogrammet finns tydliga ambitioner för att förändra Finland, stärka vår ekonomi och skapa förutsättningar för framtida tillväxt. Utgångspunkten är att dra nytta av den globala omställningen till ren energi och ny teknik, vilket erbjuder en gyllene möjlighet för investeringar och innovationer. Dessa möjligheter har varit kända sedan tidigare, men vi måste bli bättre på att fånga upp potentialen för att stärka vår ekonomiska tillväxt och vår produktivitet.

I regeringen är vår vision att göra Finland till det mest attraktiva landet för investeringar och entreprenörskap fram till 2031. Vi vill skapa en konkurrenskraftig ekonomi där företagande och tillväxt är i fokus, och där vår tillväxt och produktivitet når samma nivå som de övriga nordiska länderna.

För att uppnå detta vill vi stabilisera och förbättra företagsklimatet, främja rättvis konkurrens och öppna upp både marknader och reglering. Till regeringens förändringspalett hör även arbetsmarknadsreformer och en sporrande skattepolitik. Arbete ska alltid löna sig.

Vi står också stadigt bakom målet att öka finansieringen för forskning, utveckling och innovationer till fyra procent av BNP år 2030. All utveckling ger ringar på vattnet och klirr i statskassan.

Den kommande investeringsvågen för den gröna omställningen är en unik möjlighet för oss. Omställningen är samtidigt den största drivkraften för förnyandet av vår industri på decennier.

Sällan i världshistorien har vi i Finland heller varit i en situation där vi haft lika stor möjlighet att påverka den globala utvecklingen. De lösningar som finska företag tagit fram har en betydande utsläppsminskande effekt i världen. Vi behöver mera sådana innovationer. Det räcker inte heller bara med att utveckla lösningar. Lika viktigt är att privata sektorn ska kunna skala upp och kommersialisera dem. Vi måste våga ta tillfället i akt, modigt göra saker på ett nytt sätt och vända på alla stenar vi kan som gynnar både klimatet och plånboken.

I SFP har vi alltid värnat om utbildning. För att åstadkomma de förändringar och den utveckling vi behöver så behöver vi ha en hög utbildningsnivå. Allt börjar ju från grunden, och i regeringsprogrammet har vi därför beslutat att gradvis rikta 200 miljoner till på den grundläggande utbildningen under den kommande regeringsperioden. Vi tryggar också finansieringen av högskolorna och universiteten samt ökar nybörjarplatserna.

Genom att modigt våga förändra och utveckla bygger vi vidare på ett modernt samhälle och säkerställer att vi har råd att upprätthålla våra välfärdstjänster, som skola, vård och daghem också i framtiden.

Här kan du läsa fler kolumner av Sandra Bergqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter