Förflytta dig till innehållet

Regeringen sänker överlåtelseskatten – men skrotar samtidigt skattefriheten för första bostadsköpet

Jean Lindén
skyltfönster
Bostäder till salu i Åbo.

Regeringen vill sänka skattesatserna för överlåtelse av fastigheter, bostadsaktier och andra värdepapper. Alltså den skatt man betalar vid köpet.

Så här ser ändringen ut:

  • Överlåtelseskattesatsen för fastigheter sänks från 4 procent till 3 procent.
  • Skattesatsen för överlåtelse av aktier i bostadsaktie- och fastighetsbolag sänks från 2 procent till 1,5 procent.
  • Överlåtelseskatten på övriga värdepapper sänks från 1,6 procent till 1,5 procent.

Lagen träder i kraft vid årsskiftet, men de nya skattesatserna tillämpas retroaktivt på överlåtelser från och med i dag, den 12 oktober, då propositionen lämnas till riksdagen, uppger Finansministeriet.

Ministeriet uppger att målet är att bostadsmarknaden ska fungera bättre då överlåtelseskattens inverkan på flyttandet minskar.

– Den betydande sänkningen av överlåtelseskatten är framför allt ett steg mot en effektivare fastighets- och bostadsmarknad. Jag hoppas också att reformen gör det lättare att flytta på grund av arbete. Syftet är också att propositionen ska underlätta den svåra situationen i byggbranschen, säger finansminister Riikka Purra (Sannf).

Minus 70 miljoner euro

Samtidigt avskaffar regeringen skattefriheten för första bostadsköpet. Det sker vid nyåret.

År 2022 tillämpades skattefrihet för första bostad på köp av cirka 23 000 bostadsaktier och 13 000 bostadsfastigheter, uppger ministeriet.

De två förändringarna beräknas totalt minska skatteintäkterna med 70 miljoner euro per år. Avskaffandet att skattefriheten för första bostadsköpet kompenserar nämligen inte till fullo sänkningen av överlåtelseskatten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter