Förflytta dig till innehållet

Regeringen samlas till budgetmangling på tisdag – underskottet 2,3 miljarder euro

ÅU-foto


Ett säkert hösttecken i politiken är att regeringspartierna samlas för att mangla fram en budgetproposition för nästa år. Så också i år: regeringen Rinne genomför budgetmanglingen för 2020 på tisdag och onsdag i Ständerhuset i Helsingfors.

Under budgetmanglingen behandlar regeringen det budgetförslag som Finansministeriet presenterade i augusti. Finansministeriet och de andra ministerierna har redan genomfört en förhandlingsrunda om budgetförslaget i slutet av augusti.
Det totala budgetbeloppet i Finansministeriets förslag är 57 miljarder euro. Ministeriet föreslår att staten tar 2,3 miljarder euro i lån för att täcka de planerade satsningarna. Regeringen har meddelat att dess mål är att få de offentliga finanserna i balans senast år 2023.
När Finansministeriet presenterade sitt budgetförslag bedömde Svenska folkpartiets (SFP) ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson att förslaget gynnar svenskan i Finland. Finansministeriet föreslår bland annat att Folktingets anslag ökas från 573 000 till 773 000 euro nästa år.
En knapp vecka senare vädrade SFP dock sitt missnöje med budgetförslaget och krävde större satsningar på utbildning.
— Det finns skäl att se över Finansministeriets budgetförslag för högskolorna. Budgeten motsvarar inte det som vi kom överens om i Ständerhuset, sade Henriksson då till SPT.
Efter att regeringen genomfört sin budgetmangling färdigställer Finansministeriet regeringens budgetproposition som sedan överlämnas till riksdagen. Riksdagen behandlar budgetpropositionen i december.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter