Förflytta dig till innehållet

Regeringen måste säga nej till terminsavgifter för finländska högskolestuderande

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

 
Arbets- och näringsministeriets arbetsgrupp under ledning av arbetslivsprofessorn Vesa Vihriälä presenterade i fredagens rapport förslag till åtgärder, ett ”smärtpaket” för att nationens ekonomi ska klara sig ur den kris som råder. Bland åtgärderna finns införandet av “skäliga” terminsavgifter för finländska högskolestuderande. Enligt Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS) kan inget system som bygger på terminsavgifter någonsin bli skäligt.
Det samhälle vi lever i gynnas på flera sätt av en avgiftsfri högskoleutbildning. Bland dem minskade samhällsklyftor, social rörlighet och en demokratiskt starkare nation. Förutsättningarna för nya innovationer i vårt land försämras också med en terminsavgift då många studerande utesluts som annars kanske skulle bidragit mycket till vår nations fortsätta ekonomiska tillväxt.
Många av de förslag som Vihriäläs arbetsgrupp föreslår bygger på att nationen tar sig ur krisen på de yngre generationernas bekostnad. Arbetsgruppen talar om risken om en ekonomisk kris som kan vara under hela decenniet. De föreslagna åtgärderna riskerar att vilseleda en hel generation till marginalisering. ÅVSS anser att den avgiftsfria högskoleutbildningen har betjänat vårt land väl och bidrar till att alla på ett jämlikt sätt har förutsättningar till högre utbildning.
Särskilt under tider då landet är under stor ekonomisk press är det väsentligt att vi tillsammans slår vakt om jämlikheten och de demokratiska principerna. Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande vädjar till statsminister Sanna Marin och regeringen att bevara den avgiftsfria högskoleutbildningen och avstår från att införa terminsavgifter.
 
Ronny Wikström, ordförande
Jonatan Wikström, vice ordförande
Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerandes styrelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter