Förflytta dig till innehållet

Statsministerns presskonferens ikväll — direktrapportering här


Regeringen har idag bland annat hört experter och fått en lägesrapport av den arbetsgrupp som tillsatts för att planera Finlands strategi för att ta sig ur coronakrisen.
Regeringen har bland annat diskuterat om skolorna ska öppna igen efter den 13 maj eller hållas stängda resten av läsåret, men inga beslut har utlovats idag . Däremot har statsminister Sanna Marin (SDP) sagt att regeringen siktar på att ta beslut om sommarens evenemang under onsdagen.
SPT direktrapporterar från presskonferensen.

Dessa restriktioner har införts
12.3 förbjöds sammankomster för mer än 500 personer till slutet av maj.
16.3 beslöt regeringen att tillämpa beredskapslagen fram till mitten av april. Senare förlängdes undantagsförhållandena och restriktionerna i enlighet med beredskapslagen till 13.5.
Dessa restriktioner är i kraft till 13.5:
Skolorna är stängda. I årskurs 1-3 kan eleverna fortfarande få närundervisning i skolan, så att föräldrar som arbetar i kritiska yrken kan gå till jobbet. Föräldrar som kan ha barn under skolåldern och barn i årskurs 1-3 hemma ska ha det.
Universitet, yrkeshögskolor och andra utbildningsinrättningar sköter utbildningen på distans i så stor utsträckning som möjligt.
Offentliga sammankomster begränsas till 10 personer.
Alla statliga och kommunala inrättningar som bibliotek, museer och idrottsanläggningar är stängda.
Besök på äldreboenden är förbjudna.
Personer som är över 70 år uppmanas att undvika kontakt med andra människor.
Normala tidsfrister för icke-brådskande vård gäller inte.
Gränserna är stängda.
Barer, restauranger och caféer måste hålla stängt fram till den 31 maj. Beslutet trädde i kraft 4.4. Restauranger får sälja hämtmat.
Landskapet Nyland isolerades 28.3–15.4.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter