Förflytta dig till innehållet

Regeringen förtegen om utegångsförbud – valförrättare i riskgrupper vaccineras innan kommunalvalet

Laura Kotila/Statsrådets kansli
en kvinna i svart munskydd
Statsminister Sanna Marin (SDP) informerade om corona med justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Regeringen har beslutat att ta i bruk fyra olika paragrafer i beredskapslagen, och förordningar om deras ibruktagande överlämnades till riksdagen på fredagen.

Det meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) tillsammans med sina regeringskolleger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Marin bekräftade även att ett utegångsförbud förbereds inom statsrådet, men detaljerna kring hur förbudet skulle se ut eller när och var det kan komma att tillämpas ville varken hon eller Henriksson i det här skedet uttala sig om.

Ministrarna betonade att ett utegångsförbud är något som införs först då inga andra metoder kvarstår för att hindra smittspridningen.

– Vi vet att virusläget försämras och vi måste förbereda alla tänkbara åtgärder. Förberedelsearbetet görs för tillfället för att vi ska vara så redo som möjligt ifall ett utegångsförbud behövs, sade Marin.

– Jag vill inte spekulera i när dessa befogenheter eventuellt skulle tas i bruk. Statsrådet informerar efter hand om de beslut som fattas.

– Var och en kan nu påverka om vi blir tvungna att ta till tuffare åtgärder, men jag hoppas att vi inte kommer att behöva göra det, sade Henriksson.

Icke-brådskande vård kan skjutas upp

De delar av beredskapslagen som regeringen vill börja använda är dels paragraferna 86 och 107, dels de första momenten i paragraferna 88 och 106.

Paragraferna 86 och 88 behövs för att trygga vården i tider då coronaviruset orsakar stor belastning på landets sjukhus.

Paragraf 86 ger Social- och hälsovårdsministeriet och regionförvaltningsverken rätt att besluta att såväl offentliga som privata vårdenheter måste ändra sin verksamhet i syftet att förhindra virusspridningen.

En tillbakablick på förra vårens åtgärder ger ett praktiskt exempel på hur paragrafen kan tillämpas. Förra våren beslutades att införa ett starkt skydd av de äldre på olika vårdenheter med vård dygnet runt.

Paragraf 88:s första moment handlar om rätten att tillfälligt avstå från den så kallade vårdgarantin och därmed skjuta upp icke-brådskande hälsovård då coronaviruset hårt belastar vården.

Kiuru förtydligade ändå att denna flexibilitet ska ses som ett verktyg i akuta situationer, och åtgärden får inte äventyra någon patients hälsa.

För tillfället behöver fler coronapatienter vård än då allra flest vårdades på sjukhus våren 2020. Faktum är ändå att det dagliga antalet coronafall stiger, men det ökade vårdbehovet som följer kommer enligt Kiuru att synas först om två till tre veckor.

Statsrådet ska fixa kommunikationen

Paragraf 106:s första moment och paragraf 107 handlar om kommunikation.

Den förstnämnda fastslår att den direkta ledningen av statsförvaltningens kommunikation ska skötas av Statsrådets kansli. Det handlar alltså om att se till att finländarna på ett samordnat sätt får nödvändig information under undantagsförhållanden. Henriksson förtydligade ändå att detta endast gäller kommunikationen kring coronaepidemin.

Paragraf 107 ger statsrådet rätt att avgöra eventuella meningsskiljaktigheter mellan olika förvaltningsområden.

Utöver ett eventuellt utegångsförbud väckte tidsplanen för kommunalvalet många frågor under presskonferensen.

Henriksson sade att hon under fredagseftermiddagen kommer att fortsätta diskutera med partisekreterarna om huruvida kommunalvalet kan ordnas den 18 april eller inte.

Marin förtydligade att om valet sker som planerat i april så är regeringens linje att valförrättare som sköter hemmaröstning ska få coronavaccin innan valdagen, vilket innebär att landets vaccinationsordning delvis ändras.

Dessutom ska kommunerna se till att valförrättare som är över 70 år eller som hör till en riskgrupp har blivit vaccinerade innan valet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter