Förflytta dig till innehållet

Regeringen förhandlar om nya coronaåtgärder – kommunernas befogenheter ses över

Mikael Sjövall/SPT
finlands statsminister iklädd munskydd
Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regeringen inte planerar någon lagändring för att kunna införa munskyddstvång. Foto: Mikael Sjövall/SPT

Regeringen förhandlar i dag, torsdag, om nya coronaåtgärder.

Coronaläget har förvärrats i många kommuner, vilket ger orsak till nya åtgärder. Målet med dagens förhandlingar är att stärka kommunernas befogenheter att införa åtgärder i snabbare takt än hittills.

—  Vi vill se till att regionerna får rätt slags stöd uppifrån för att införa rätt åtgärder i rätt tid, säger statsminister Sanna Marin (SDP) när hon anländer till Ständerhuset.

— Det finns också exempel på kommuner som har använt sig av sina befogenheter, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Regeringen väntas informera om de nya åtgärderna senare under torsdagen.

Diskussionen om munskydd

Under de senaste dagarna har det förts en diskussion om vad Institutet för hälsa och välfärd egentligen tyckte och tänkte om användningen av munskydd i våras.

Tidigare i veckan uppgav institutets generaldirektör Markku Tervahauta till Ilta-Sanomat att institutet ville informera om användningen av munskydd redan i våras för att hindra spridningen av coronaviruset.

— Jag har i dag efterfrågat en skriftlig förklaring av Institutet för hälsa och välfärds generaldirektör om vad institutets ståndpunkt var i våras, säger Marin.

Munskyddsrekommendationen var föremål för diskussion senast i går, onsdag, då riksdagen röstade om förtroendet för familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Enligt Samlingspartiet har Kiurus kommunikation under coronakrisen åtskilliga gånger skapat osäkerhet. Men Kiuru fick riksdagens förtroende med god marginal, 106 mot 79 röster. När Kiuru anländer till Ständerhuset pratar hon i telefon och stegar snabbt förbi journalisterna.

—  Jag kommenterar senare under dagen, säger hon.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *