Förflytta dig till innehållet

Regeringen föreslår ändringar i lagstiftningen om taxitrafik – specialgrupper ska få bättre service

SPT
En taxibil
Många små förändringar ska göra taxiresorna tryggare för specialgrupper.

Taxitrafiken ska betjäna alla kunder bättre och bli tillförlitligare. Regeringen föreslår flera ändringar i lagstiftningen om taxitrafik. Ändringar föreslås i lagen om transportservice, fordonslagen och vägtrafiklagen.

Målet är förbättringar ifråga om säkerhet, bekämpning av grå ekonomi, insyn i prissättningen och tillgången till taxitjänster.

— Det handlar inte om några stora förnyelser utan många olika ändringar i sådant som inte fungerat bra tidigare, säger regeringsrådet Hanna Laurila.

Bland annat ska ändringarna föra med sig att personer med särskilda behov ska få känna sig tryggare under taxiresan. Chaufförerna ska kunna avlägga en extra utbildning för att bättre kunna beakta specialgrupper.

— Taxiresorna har känts mindre trygga för personer med särskilda behov.

Likaså föreslås flera ändringar för att minska risken för grå ekonomi, säger Laurila.

I lagförslaget görs prissättningen tydligare för att kunderna bättre ska kunna veta vad deras resa kostar. För att bekämpa grå ekonomi ska bland annat FO-nummer krävas av taxiföretagarna i ett tidigt skede.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *