Förflytta dig till innehållet

Regeringen fastställde kriterier för öppnandet av gränserna — också rekommendation om att äldre ska undvika närkontakt slopades

Statsrådets kansli
en kvinna i kostym
Statsrådets kansli

Enligt inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) fattar regeringen beslut om att eventuellt upphäva reserestriktionerna för fler länder senast den 10 juli. Foto: Statsrådets kansli/SPT (arkivbild)

Regeringen har fastställt kriterier för när gränstrafiken till ett annat EU-land eller Schengenland kan öppnas.
Från och med den 13 juli kan begränsningarna i gränstrafiken upphävas mellan Finland och ett sådant EU-land eller Schengenland där högst 8 nya fall av sjukdomen covid-19 per 100 000 invånare konstaterats under de senaste 14 dygnen.
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) räknade upp de länder som för tillfället skulle uppfylla kriterierna på en presskonferens på tisdagseftermiddagen: Italien, Österrike, Grekland, Liechtenstein, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Ungern, Kroatien, Cypern och Irland.
De tre sistnämnda länderna är med i EU men ingår inte i Schengenområdet där gränskontroller i normala förhållanden är avskaffade.
Regeringen fattar beslut om upphävandet av reserestriktionerna senast den 10 juli. Redan tidigare har Finland tillåtit inresor från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.
Personer som reser till Finland från länder som inte omfattas av reserestriktioner behöver inte sätta sig i karantän i fjorton dagar efter sin ankomst.
Finländska medborgare har enligt grundlagen alltid rätt att lämna och återvända till Finland, förutsatt att de inte är förhindrade med stöd av lag. Utländska medborgare har alltid rätt att lämna Finland, förutsatt att de inte är förhindrade med stöd av lag.

Inga ändringar på gränsen mot Sverige

I bland annat Sverige är coronavirusläget fortfarande sådant att den finländska regeringen inte är beredd att lätta på reserestriktionerna.
Förra veckan var antalet nya sjukdomsfall per 100 000 invånare i Sverige över 100, enligt statistik från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar.
Både inrikesminister Ohisalo och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) intygade att regeringen hoppas att situationen på gränsen mellan Finland och Sverige kan normaliseras så snabbt som möjligt.
— Vi har en lång gemensam historia och aktiva relationer mellan våra två länder. Samarbetet mellan Finland och Sverige har alltid varit bra och respektfullt. Det fortsätter, sade Haavisto.
Ministrarna lovade i detta skede inte ut några specialarrangemang för Sverige. Ohisalo sade att regeringen diskuterat möjligheten till särskilda regionala lösningar och att de diskussionerna sannolikt fortsätter.
— Situationen varierar mellan olika delar av landet både i Sverige och i Finland. Den här diskussionen pågår och alla har en stark vilja att situationen normaliseras så snabbt som möjligt.

Rekommendationen för äldre upphävs

Regeringen har också beslutat att upphäva rekommendationen att över 70 år gamla personer ska undvika närkontakt med andra människor.
Rekommendationen utfärdades redan i mars, men nu är det enligt regeringen dags att slopa den.
Enligt regeringen har rekommendationen gett önskad effekt och visat sig vara ett effektivt sätt att skydda riskgrupper från coronavirussmitta.
Samtidigt har rekommendationen enligt regeringen haft negativa konsekvenser för det fysiska, psykiska och sociala välbefinnandet hos personer över 70 år.
— När det gäller att undvika fysisk kontakt ger statsrådet inte längre separata rekommendationer som baserar sig på en viss åldersgräns, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Regeringen beslöt också att upphäva rekommendationen om omfattande distansarbete från och med den 1 augusti. Enligt regeringen möjliggör sommaren och semesterperioden att man gradvis övergår till normala arbetsförhållanden i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter