Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Regeringen enades om valfrihet i vård

ÅU-foto

VEM STICKER? En patient ska i framtiden ha rätt att välja sin vårdleverantör. ÅU-Foto


Regeringspartierna har kommit överens om hur vårdreformens så kallade valfrihet i social – och hälsovården ska läggas upp. Det här har bekräftats av familje- och omsorgsminister Annika Saarikko på Twitter.
Valfrihet handlar om rätten att själv välja vem som ska leverera social- och hälsotjänster. Då det gäller valfriheten är den uppnådda lösningen i stort sett den samma som den modell som lades fram i våras, enligt Saarikko.
Målet är att människor ska kunna välja leverantör av social- och hälsovårdstjänster från och med 2021.
Den stora förändringen, jämfört med tidigare visioner, är att landskapen inte måste bolagisera den vård de erbjuder. Tidigare har det talat om att landskapen skulle vara tvingade till detta, nu är detta enbart en möjlighet de själva beslutar.
Nu räcker det om landskapen organiserar vården i affärsverk, enligt Saarikko. På så vis tryggas tillgången till offentliga tjänster, skriver hon.
Regeringen har inte gått ut med ett pressmeddelande om lösningen. Däremot hänvisar man till Saarikko, som redogör för nyheten i sin blogg. Någon presskonferens ska det uppenbarligen inte bli, möjligtvis inte heller något pressmeddelande från regeringen.
Centern, Samlingspartiet och Blå kunde enas om lösningen natten till måndagen, efter en vecka av förhandlingar. Finska Notisbyrån var först ute med nyheten.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter