Förflytta dig till innehållet

Regerande världsmästaren Justin Gatlin till Paavo Nurmi Games – stadionrekordet kan ryka

Justin Gatlin. Foto: Augustas Didžgalvis/Wikimedia Commons


Paavo Nurmi Games har traditionellt lockat världseliten i kastgrenarna, men i dag presenterades ett riktigt tungt namn också på sprintsidan.
Regerande världsmästaren Justin Gatlin, 37, kommer till Åbo för att löpa 100 meter.
– Hans manager tog kontakt med oss för några veckor sedan. Vi är väldigt glada över att få med honom. Det är ytterst sällsynt för en sprinter att ha en så lång och framgångsrik karriär, kommenterar Arttu Salonen från arrangörshåll på tävlingarnas Facebook-sida.
Den amerikanske sprinterveteranen har ett personligt rekord på 9,74, vilket placerar honom på femte plats genom tiderna. Rekordet är från 2015, och om Gatlin kommer upp i samma nivå som de senaste säsongerna är stadionrekordet allvarligt hotat.
Rekordet ligger just nu på 10,02 och innehas av Turkiets Ramil Guliyev. Gatlins främsta utmanare under Paavo Nurmi games ser i nuläget ut att bli Arthur Cissé från Elfbenskusten. Den 14 år yngre sprintern Cissé har ett personligt rekord på 9,94, satt i fjol.
Gatlin öppnar tävlingssäsongen i helgen i Osaka.

Meriterna överskuggas av dopingdom

Även om Justin Gatlin hör till de snabbaste sprintarna genom tiderna har hans karriär alltid överskuggats av dopingdomen från år 2006, året efter att han tagit VM-guld i Helsingfors. Amerikanen stängdes av från tävling i fyra år till följd av domen.
Han har dessutom en kortare dopingavstängning från år 2001.
Gatlin tog sig ändå tillbaka till världseliten efter avstängningen och har sedan 2012 varit given på medaljplats i de stora mästerskapen. Återkomsten kulminerade 2017 då han besegrade Usain Bolt och tog VM-guld i den senares sista tävling.

Justin Gatlin

Född: 1982
Meriter i urval: OS-guld på 100 meter 2004, VM-guld på 100 meter 2005 och 2017, VM-guld på 200 meter 2005

Två starka damnamn presenterades också

Paavo Nurmi Games presenterade i går också internationella namn på damsidan: 100-meterslöparen Michelle-Lee Ahye och häcklöparen Christina Clemons. Bägge är favoriter i sina grenar.
Paavo Nurmi Games ordnas den 11 juni.
Sedan tidigare är bland annat svenska diskusbjässen Daniel Ståhl samt tyska spjutkastarna Thomas Röhler och Johannes Vetter klara för tävlingarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter