Förflytta dig till innehållet

Ravattula borde fredas som naturskyddsområde

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hallis, Ravattula, Ristimäki och Virnamäki bildar tillsammas ett stort område, inom Åbo ringväg, Ravattula viadukt, Tavast riksväg, Hallisvägen, Gregorius IX:s väg, Koroisbågen, Oriketo-viadukt.
En del av Ravattula gränsar till S:t Karins.
I detta stora område finns många fornfynd av bosättningar, begravningsplatser och eldstäder från stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Det stora området utgörs inte enbart av fornlämningsfynd, utan också av natursköna vandringsstråk och naturstigar.
När man stiger av buss 15 på busshållplats 658 Tjudergatan i Oriketo, vandrar framåt rakt på Lastgatan i vägskälet till Oriketo-viadukt till Särvävägen som fortsätter från Lastgatan, från asfalterade gatan till sandvägen Särvävägen och tar de första stegen på Särvävägen, är det som att stiga från vardagens strisstess till ett rum där tiden stannar.
Med ens kan man andas frisk luft av jord, sand, porlande dikesvatten, fåglars kvitter, trädens sus, vindens il…
Många besöker Ravattulas kulturnatur för sina offerstenar, bland annat Hallis offersten, för att offra och avstå från laster man vill bli av med. Flera objekt är så kallade geocachings.
Drygt 400 meter längs Särvävägen från Lastgatan, Oriketo, på vänster sida, finns ett område invid Åbo ringväg, som utgörs av ett skogsbeklätt berg Häämäki, med utmanande terräng. Från Särvävägen går en naturstig till Häämäki offersten. Drygt 100 meter öster om stenen börjar gränsen till S:t Karins.
En del av Häämäki som är på S:t Karins sida är spelplan för airsoft. Jag har själv sett den här spelplanen, som skräpar ner ett kulturhistoriskt område.
De kulturhistoriska platserna är skyddade enligt lagen om fornminnen.
Men hela natursköna stora området skulle må bättre som ett naturskyddsområde.
Magnus Taxell
Vän av naturstigar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter