Förflytta dig till innehållet

Räv som byter päls ser skabbig ut

Just nu är det bråttom i naturen. Många djurföräldrar sliter hårt, dag och natt, på jakt efter mat till sina ungar. Den här tiden på året får djurskyddsorganisationerna ofta också anmälningar om skabbiga rävar men till all lycka är det ofta frågan om helt friska djur som bara ser “skabbiga” ut. En rävhona som diar sina ungar och som dessutom den här tiden på året byter till sommarpäls, kan se både sliten och sjuk ut.
Rävskabb börjar vanligen mellan trampdynorna och räven börjar halta. Ögonen blir mindre och sneda. Först efter det börjar man se symptomen i pälsen. Till allra först märks skabben på ställen där räven räcks att skrapa och bita den kliande huden, bakom frambenen och svansroten och snart blir hela svansen skallig.
Det är enkelt att medicinera skabbiga rävar. De måste då infångas och föras för behandling till närmaste djurhem för vilda djur. Till exempel Åbo Djurskyddsförening Tesy har under årens lopp behandlat många rävar i sitt djurhem för vilda djur.
Be inte jägarna skjuta en trött rävmamma! Fråga istället om råd av närmaste djurskyddsrådgivare!
Eläinten Ääni – Djurens Röst
Britt-Marie Juup

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *