Förflytta dig till innehållet

Rättvisa i fastighetsskatten

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skatteförvaltningens plötsliga chockhöjning av fastighetsskatten för många i skärgården är ett obegripligt fel som måste rättas. Men det pekar också på behovet att se över grunderna för fastighetsbeskattningen över lag. Socialdemokraternas målsättning är en rättvis beskattning som tryggar finansieringen av den gemensamma välfärden.
Fastighetsskatten har blivit orättvis då beskattningsvärdet inte motsvarar det faktiska värdet. Skatten är för låg för värdefulla fastigheter och för hög för fastigheter som tappat i värde. Därför har också höjningarna av fastighetsskatten fördelats på ett orättvist sätt.
Fastighetsskatten har fördubblats under de senaste tio åren. Inga fler höjningar av fastighetsskatten borde göras förrän fastigheter beskattas enligt gängse värde. Och också då måste man se till att höjningar inte leder till orimliga konsekvenser regionalt eller för befolkningsgrupper med små inkomster.
Ilkka Kantola
Riksdagsledamot, SDP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter