Förflytta dig till innehållet

Rättvis omställning nu

kvinna med längre hår och mönstrad blus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Bekämpningen av klimatkrisen och främjandet av den biologiska mångfalden bör vara starka prioriteringar både nu och i framtiden. Företagsansvarsorganisationen Finnwatch har startat kampanjen Rättvis omställning nu (fin. Oikeudenmukainen siirtymä nyt, eng. Just Transition Now).

Kampanjen presenterar principerna för en rättvis övergång som har tagits fram i samarbete med fackföreningsrörelsen, människorätts-, miljö- och utvecklingsorganisationer samt organisationer inom socialbranschen, kyrkan och jordbruksproducenter. Över 60 finländska organisationer har undertecknat principerna.

Finnwatch anser att det är dags att sluta kivas om huruvida åtgärder för att skydda klimatet och den biologiska mångfalden ska genomföras. De måste nämligen genomföras. Nu är det alltså dags att övergå till att prata om hur åtgärderna ska genomföras.

Finnwatch har listat tio punkter i det svenskspråkiga dokumentet om rättvis omställning. En central del av kampanjens budskap handlar om konkreta åtgärder, och Finnwatch betonar att åtgärderna ska vara rättvisa. Ingen ska lämnas efter, och de som behöver stöd att göra förändringar ska också få den hjälpen.

I övergångssituationer ska särskild uppmärksamhet fästas vid dem som är utsatta och i den svagaste ställningen samt människor som är marginaliserade och diskriminerade.
Även arbetstagare, lantbruksföretagare och företagare inom övergångssektorer ska identifieras och stödjas.

Finnwatch betonar också att en rättvis ekologisk omställning minskar fattigdomen och den sociala och ekonomiska ojämlikheten.

De anser att en rättvis fördelning av kostnaderna som orsakas av omställningen förutsätter en finansieringsbas som baserar sig på ett progressivt skattesystem. Omställningen ska beakta mänskliga rättigheter.

I en av principerna nämns det att rika länder såsom Finland har ansvar för att vidta dessa åtgärder snabbare än utvecklingsländerna samt att delta i utvecklingsländernas finansiering av klimatåtgärder och åtgärder som ingriper i förlusten av biologisk mångfald.

Den samhälleliga diskussionen om hur den rättvisa omställningen ska göras är nödvändig för att komma vidare. Snart är det riksdagsval. Väljare kan be riksdagsvalskandidater att skriva under principerna och kandidater kan motivera hur de skulle säkerställa en rättvis ekologisk omställning. Jag hoppas att så många som möjligt skriver under principerna. Nu behövs samarbete över partigränserna.

Fakta är att den globala uppvärmningen ska begränsas till en och en halv grad i jämförelse med förindustriell tid. Förlusten av biologisk mångfald ska stoppas.

Vi har kunskap som vi bör använda oss av. En av principerna lyder nämligen att besluten om nödvändiga åtgärder ska baseras på den bästa tillgängliga vetenskapliga kunskapen. Jag uppmanar alla att läsa igenom principerna, fundera och agera. Förändringar behövs på både statlig och individuell nivå.

En övergång till växtbaserad livsmedelsproduktion är viktig, både ur ett etiskt och ekologiskt perspektiv. Finland ska bli mer självförsörjande gällande elproduktion.

Kollektiv trafik ska prioriteras där det är möjligt. Den biologiska mångfalden är värdefull, den ska vi vara måna om. Finland ska vara en förebild för andra länder. Här och överallt ska vi inte fastna i frågan om huruvida, vi ska komma framåt.

Hur? Vi har kunskap. Vi ska använda oss av den. Sätta igång? Vi är redan igång. Kan vi göra det bättre och rättvisare? Ja, och nu är det dags.

Här kan du läsa fler kolumner av Emma Andersson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter