Förflytta dig till innehållet

Rättvis derbyseger för Pargas IF

Kamp om lädret. Veli Hartola i Piffen uppvaktas av Gesim Voca. Till höger IFK:s unge mittförsvarare Eino Tirronen. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLL
Herrtrean

Pargas IF var två klasser bättre än Åbo IFK i fredagens derby i herrtrean i Idrottsparken. Det blev seger för gästerna med 2–0 efter att Omar Farhan klivit fram som matchvinnare efter halvtidsvilan.

– Vi kan inte annat än att vara nöjda med vår insats i dag. Det var skönt att spela och vi uppträdde som ett lag, sade Piffens mittfältsmotor Atte Holmberg efter slutsignalen på Övre plan.

Genom segern steg hans lag till tjugo poäng ligger nu hack i häl bakom tre Åbolag – ÅIFK, TPK och Weikot. Bortsett TPK, som har några hängmatcher kvar att spela, återstår tre omgångar för manskapen.

Nedflyttningsstrecket, som envist skiljer åt Piffen och de tre Åboklubbarna i tabellen, är enbart av akademiskt intresse. I och med att trean nästa sommar genomförs med 14 lag är nog faran över för den här gången.

– Vi får hoppas det. Jag har bara varit med under andra halvan av säsongen och kan inte på rak arm säga vad som inte stämt tidigare. Men vi har tagit bort de slarviga passningarna som innan skapat oro. Vårt spel andas mer lugn och harmoni nu, säger Holmberg.

Att Piffen de facto ligger efter IFK i tabellen var svårt att greppa på basis av dagens föreställning i Idrottsparken. Rödtröjorna satte fart från första stund och förlade omgående spelet på kamraternas planhalva.

I 18:e minuten hade nummer 18 Musa Ismaila en rökare som träffade ribbans underkant innan den studsade ner på – men inte över – mållinjen.

Andra som prövade skottlyckan var Behar Cimili och alltsomoftast den ständiga oroshärden sett med IFK-ögon, Veli Hartola. Men varje gång stod eminente målvakten Henri Saarinen i vägen för bollarna.

Samma visa i början av andra halvlek: gästerna låg på för hela slanten och letade på allvar ett ledningsmål. Vid 55 minuter hade skärgårdselvan redan 9–0 i hörnor och man började undra om den någon gång skulle få hål på Saarinen.

Svaret kom i den 64:e minuten eller på den elfte hörnan. Hartolas boll damp ner i straffområdet och den här gången förmådde varken Saarinen eller någon av hans uteförsvarare rensa. Det blev fritt fram för Omar Farhan som inte gärna kunde missa på bara några decimeters avstånd.

Först efter 72 minuter lyckades hemmalaget tvinga fram sin första hörna efter ett lite disträtt ingripande av PIF-vakten Arnold Uschanoff. Den mynnade sedan ut i ingenting.

IFK:s chanser var väldigt lätt räknade. En dubbelmöjlighet för Aleksi Peltonen och Gesim Voca strax innan den första timmen var till ända. Långt senare då man var tvungen att flytta upp lite folk med ett par distansskott som dock smet över och förbi målramarna.

Det slutliga avgörandet föll sekunder innan matchuret tickat upp till fulla nittio minuter. Mimo, som en kort stund innan bytts in, slog ett elegant inlägg till Farhan som nickade med full kraft. Saarinen, utan konkurrens IFK:s bäste spelare för kvällen, var maktlös en gång till.

– Motståndarna var bättre än vi i dag. Inget snack om saken. Man lägger märke till att de är mer samspelta än vi som ständigt måste köra med nya killar i öppningen, säger ÅIFK-tränaren Petteri Joensuu.

– I dag var två spelare tillbaka efter skada. Men de är långt ifrån optimal matchform. Den dåliga vinterträningen tar mer och mer ut sin rätt nu.

ÅIFK spelar hemma mot JyTy nästa fredag med start klockan 19.15 i Idrottsparken. Följande dag möter PIF PaiHa hemma på Pajbacka klockan 15.

ÅIFK–PIF 0–2 (0–0)
Mål:
64. Omar Farhan 0–1, 90. Farhan (Mimo) 0–2.
ÅIFK: Henri Saarinen – Joona Lindholm (85. Ali Altug), Sami Lehtilä, Eino Tirronen, Biniam Habte – Hiep Hyunh, Alec Engblom – Abdi Mahamud (71. Eemeli Palo), Gesim Voca, Aleksi Peltonen (80. Ahmeti Endrit) – Jeremias Kaari (67. Volkan Isik).
PIF: Arnold Uschanoff – Alexandru Florea, Yannick Ossok, Hadi, Ville Ranta-aho – Behar Cimili, Atte Holmberg – Micke Karlsson (84. Mimo), Omar Farhan (90+2. Viktor Lindqvist), Musa Ismaila – Veli Hartola.
Hörnor: Å 2, P 12.
Publik: 85.
Planens lirare: Omar Farhan, PIF.
IFK-liraren: Henri Saarinen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter