Förflytta dig till innehållet

Rätt tid för nya hållbara gröna matvanor

Ja visst är den varma, gröna och ljusa sommaren i Åbo alldeles underbar. Bortglömd är den kalla, livlösa och bleka vintern. Men övergödningen av Östersjön och klimathotet är två orosmoln som ruvar i horisonten. Nu är stunden inne att byta ut biff mot bönburgare och grunda nya hållbara matvanor inför hösten.
Algblomningen som slukar Östersjöns syre har redan börjat komma igång på grund av värmen. Djurindustrin göder den med gödsel som rinner ut i Östersjön. I dagsläget är en bottenyta stor som Danmark utan syre. De djur som inte kan fly kvävs långsamt till döds.
Sommarhettan har varit intensiv. Köttfabrikerna eldar på brasan genom att pumpa ut enorma mängder växthusgaser i atmosfären i form av metangas från rapar, lustgas från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som gjorts om till foderodlingar och betesmarker.
Solen och semestern uppfyller Åbo med en glad och avspänd atmosfär. Våga testa växtbaserad mat som inte skadar vår miljö!
 
Jonas Norberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter