Förflytta dig till innehållet

”Rassel prassel puss” är årets biblioteksbok

Hanna Lundström med boken som valts till årets biblioteksbok i Svenskfinland. Foto: Malin Hollmén

Hanna Lundströms och Maija Hurmes poesibok för de yngsta ”Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare” (2015, Schildts & Söderströms) har blivit utsedd till årets finlandssvenska biblioteksbok.

Fem böcker hade nominerats för priset, som delas ut av Finlands svenska biblioteksförening.

Föreningens medlemmar, de flesta biblioteksanställda, fick rösta på de nominerade böckerna. Vinnaren avslöjades under de finlandssvenska biblioteksdagarna, som ordnas i Närpes den 14-15 september.

De nominerade böckerna var alla sådana, som har betydelse just ur ett biblioteksperspektiv. De vardagsnära dikterna i ”Rassel, prassel, puss” används flitigt när biblioteken tar emot daghems- och skolgrupper samt ordnar poesigrupper för bebisar och föräldrar.

Det var också just det Sibbobon Hanna Lundström ville, när hon skrev dikterna.

– Jag har själv deltagit i babypoesigrupper på biblioteken och tyckte det fanns ett behov av mer dikter på svenska för småbarn, säger Lundström i ett pressmeddelande och fortsätter: Priset gläder både mig och Maija otroligt mycket. Vi upplever som barnboksskapare, läsare och föräldrar att bibliotekets arbete är otroligt värdefullt, därför känns den här utmärkelsen speciellt fin.

Till ”Rassel prassel puss” finns också ett pedagogiskt material, som har skapats av Sydkustens landskapsförbund och Folkhälsan.

Boken fick i våras en uppföljare, ”Rassel prassel promenad. Poesi bland barr och blad” (2017).

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter